TORCIK SERNIKOWY MOJA FANTAZJA - DIETETYCZNY!

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ten torcik wymyśliłam sama na urodziny męża. Składniki są tanie, dostępne, przepis bajecznie łatwy, a ciasto wprost baśniowo pyszne !

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto KRUCHE:

    1 szkl mąki pszennej

    1 szkl mąki pszennej razowej lub razowej żytniej jak u mnie

    pół szkl cukru

    proszek do pieczenia

    pół miękkiej margaryny

    2 żółtka

    3 łyżki jogurtu naturalnego

    Do przełożenia :

    0,5 opakowania kilogramowego sernika mielonego z wiaderka 1 kg ( druga połowa zostanie nam na drugie ciasto!)

    2 winne jabłka

    2 paczki herbatników

    mocny napar z kawy ropuszczalnej

    pół szkl wiórek kokosowych

    łyżka mąki ziemniaczanej

    żółtko

    2 białka

    pół szkl cukru pudru , lub zwykłego - do smaku

    pół słoiczka dżemu kwaśnego, np z czarnej porzeczki

    galaretka pomarańczowa

    garść migdałów.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik sernikowy moja fantazja - dietetyczny! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ROBIMY CIASTO KRUCHE

    1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Margarynę siekamy na kawałki razem z mąką.

    2. żółtka ubijamy z 3 łyżkami jogurtu i cukrem. Dodajemy je do mąki i margaryny.

    3, Wyrabiamy elastyczne ciasto, które chłodzimy w zamrażarce ok 15 minut.
  • 2. PRZYGOTOWUJEMY SER :

    1, Odmierzamy pół kg sera z wiaderka.

    2 .dodajemy żółtko, pół szkl cukru pudru, łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy.

    3. Masę dzielimy na pół. Do jednej połowy, którą półożymy na górę, dajemy wiórki kokosowe i 2 ubite białka.
  • 3. PRZYGOTOWUJEMY HERBATNIKI-

    1, robimy napar z 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, maczamy w nim herbatniki.
  • 4. PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

    1. 2 winne jabłka kroimy na plastry
  • 5. UKŁADAMY WARSTWY TORCIKA:

    1, wyjmujemy z zamrażalki ciasto kruche, ładnie wałkujemy i układamy w tortownicy.

    2, smarujemy dżemem np. porzeczkowym.

    3. kładziemy jabłka pokrojone w plastry.

    4. wykładamy ser bez kokosu

    5, układamy na ser herbatniki moczone w kawie

    6 potem ser z kokosem

    7 wkładamy ciasto do rogrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy 40 minut, jak ciasto zacznie się rumienić, przykrywamy je folią aluminiową.

    Robimy galaretkę na wierzch - galaretkę pomarańczową rozrabiamy w 3/4 zalecanej wody, lub i mniej, odstawiamy. Po upieczeniu i schłodzeniu ciasta układamy na wierzchu migdały i zalewamy tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować