MOJA FANTAZJA

4.5 (155 ocen)

  • 25 min

TO CIASTO PO PIERWSZYM UPIECZENIU ZNIKŁO W BŁYSKAWICZNYM TEMPIE.OD TAMTEJ PORY MINĘŁO KILKA MIESIĘCY, I DOTĄD SIĘ NAM NIE ZNUDZIŁO.

  • 25 min

Składniki:

  • 1,25 SZKLANKI CUKRU;
    2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ;
    6 JAJEK;
    6.5 ŁYŻEK OLIWY Z OLIWEK;
    3 ŁYŻKI MLEKA;
    2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA;
    18 DAG. MARGARYNY (OK. 3/4 KOSTKI);
    KISIEL TRUSKAWKOWY BEZ CUKRU;
    KISIEL CYTRYNOWY BEZ CUKRU;
    PÓŁ SZKLANKI WIÓREK KOKOSOWYCH;
    2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
    2,5-3 ŁYŻKI KAKAO
    POLEWA DO DEKORACJI
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Moja fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ODDZIELAMY ŻÓŁTKA OD BIAŁEK. BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNĄ PIANĘ, ZAŚ ŻÓŁTKA UCIERAMY Z CUKREM, OLIWĄ, MLEKIEM, I MIĘKKĄ MARGARYNĄ. NASTĘPNIE DODAJEMY MĄKĘ WYMIESZANA Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I PIANĘ Z BIAŁEK. PO DOKŁADNYM WYMIESZANIU CIASTO DZIELIMY NA CZTERY RÓWNE CZĘŚCI. DO KAŻDEJ Z OSOBNA DODAJEMY KAKAO, DO DRUGIEJ WIÓRKI, I DO DWÓCH POZOSTAŁYCH PO KISIELU.
    DO CIAST Z DODATKIEM KIŚLI DODAJEMY JESZCZE PO ŁYŻCE CUKRU PUDRU I MIESZAMY.
    CIASTA WYLEWAMY ŁYŻKĄ ROBIĄC ŁATKI, BĄDŹ TEŻ JEDNĄ NA DRUGĄ TWORZĄC ZEBRĘ NA BLACHĘ O WYM. 28X24 CM. WSTAWIAMY DO NAGRZANEGO DO 180 ST. PIEKARNIKA. PIECZEMY 35-40 MIN.
    GOTOWE CIASTO POLEWAMY POLEWĄ.

Porady

JEŚLI KTOŚ NIE LUBI WIÓREK, MOŻE CIASTO PODZIELIĆ NA TRZY CZĘŚCI BĄDŹ TEŻ ZAMIAST NICH DODAĆ 2 ŁYŻKI MAKU.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować