Torcik borówkowo-porzeczkowy

0 (0 ocen)

Delikatny i smaczny torcik z masą śmietanową, serkiem mascarpone z białą czekoladą. Torcik zrobiłam dla męża na urodziny.

Składniki:

  • Biszkopt:
    0,5 szklanki maki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    2 jajka
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa śmietanowa:
    0,5 litra śmietany 30%
    250 gram serka mascarpone
    Sok z połowy limonki
    Cukier waniliowy
    4 łyżki cukru pudru
    5-6 łyżeczek żelatyny
    Dodatkowo:
    250 gram borówki amerykańskiej
    250 gram czerwonej porzeczki
    2 galaretki truskawkowe
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery

Torcik borówkowo-porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i żółtka. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tortownicy (24cm.), wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
    Śmietanę ubijamy na sztywno dodając po łyżce serka mascarpone. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy oraz sok z limonki. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy do rozpuszczenia w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy. Niewielką ilość masy i kilka borówek odkładamy do dekoracji.Owoce myjemy i osuszamy, dodajemy do masy śmietanowej, mieszamy i wykładamy na upieczony biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
    Galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
    Stężały torcik wyjmujemy z tortownicy, wierzch dekorujemy kleksami masy śmietanowej i układamy borówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować