Tort na dzień Babci i Dziadka

0 (0 ocen)

Pyszny tort piernikowo, kakaowy z galaretką z czarnej porzeczki i kremem czekoladowym :-)

Składniki:

  • Upiec biszkopt ciemny z 8 jajek (forma 25/35 cm.).
    Upiec biszkopt z 8 jajek dodając zamiast kakao przyprawę do piernika.

    Masa biała:
    1/2 l mleka
    4 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    25 dag masła lub margaryny

    Galaretka z czarnej porzeczki:
    1 l słoik kompotu z owocami czarnej porzeczki
    2 galaretki z czarnej porzeczki

    Masa czekoladowa:
    50 dag masła
    3 jajka
    10 dag rozpuszczonej czekolady
    15 dag cukru

    Dodatkowo:
    Długie wykałaczki do szaszłyków
    Po 1 opakowaniu różyczek i stokrotek
    Zielone wiórka kokosowe (zabarwiłam zwykłe wiórka odrobiną zielonego barwnika)
    Krem śmietankowy do tortów
    Zielony barwnik spożywczy
    Długie biszkopty
    Polewa czekoladowa
    Wstążka


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Galaretki Kompot

Tort na dzień babci i dziadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa biała:
    Z mleka, cukru, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem. Podzielić na dwie części.
  • 2. Galaretka z czarnej porzeczki:
    Z kompotu odsączyć owoce. Galaretkę rozpuścić w 1/2 l kompotu (brak uzupełnić wodą). Do lekko tężejącej galaretki dodać owoce.
  • 3. Masa czekoladowa:
    Jajka z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć dodając przestudzone jaja i czekoladę. Podzielić na dwie części.
  • 4. Przełożenie:
    Oba biszkopty przekroić na pół i nasączyć kompotem z czarnej porzeczki. Na spodzie ułożyć ciemny biszkopt - 1/2 masy czekoladowej - biszkopt piernikowy - 1/2 masy białej - tężejąca galaretka z porzeczkami (odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia) - 1/2 masy białej - biszkopt piernikowy - 1/2 masy czekoladowej - biszkopt ciemny. Ciasto posmarować masą śmietankową wykonaną zgodnie z przepisem z opakowania, dodając do niej odrobinę zielonego barwnika.
  • 5. Biszkopty, ponacinać by przypominały płotek i polać polewą czekoladową. Gdy polewa zastygnie obłożyć nimi cały tort dookoła. Za pomocą szprycy ozdobić ciasto dookoła masą śmietankową i posypać wiórkami kokosowymi. Stokrotki i listki nabić na wykałaczki. Różyczkami i stokrotkami udekorować tort, obwiązać wstążką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować