Torcik mokka z wafelków

4.5 (155 ocen)

Pyszne ciasto bez pieczenia. Nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności i wprawy w przygotowaniu czegoś słodkiego.

Składniki:

  • 3 jajka
    25 dag cukru pudru
    szczypta soli
    15 dag gorzkiej czekolady
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
    3 łyżki likieru migdałowego, ewentualnie zapach migdałowy
    1 opakowanie wafli tortowych
    25 dag masła
    po 10 dag łuskanych orzechów włoskich oraz wiórków kokosowych ( u mnie orzechy i migdały)
    olej do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Torcik mokka z wafelków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Blok mokka 1. Jajka wbić do miski, dodać cukier i szczyptę soli, ubić na kremową masę. Rozpuścić czekoladę, wymieszać z kawą i likierem migdałowym. Ucierając dodawać po łyżce miękkiego masła. Krem połączyć z ubitymi jajkami. Odłożyć 1/4 masy.
  • 2. Formę keksową nasmarować tłuszczem i wyłożyć folią spożywczą. Wafle przyciąć na rozmiar formy. Spód przygotowanego naczynia posmarować odrobiną kremu. Na nim ułożyć wafel. Powtarzać czynność aż powstanie wysoki blok.
  • 3. Formę z blokiem wstawić do lodówki. Ciasto ochładzać ok 4 godz. W tym czasie posiekać orzechy włoskie, wymieszać z wiórkami kokosowymi. Ochłodzony blok ''wybić'' z formy, usunąć folię. Posmarować odłożonym kremem.
  • 4. Na koniec blok posypać blok równomiernie mieszanką orzechów i wiórków kokosowych. Szerokim nożem docisnąć je do ciasta. Ponowni wstawić do lodówki na 2 godz. Gotowy deser podawać pokrojony w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować