SŁODKA MOKKA

4.5 (189 ocen)

Wymyśliłam ten placek aby podzielić się z Czytelniczkami przepisem na krem,który nauczyła mnie mama.Jest smaczny,długo utrzymuje świeżość.Można go zamrażać i sporządzać różne smaki.

Składniki:


  • BISZKOPT

    5 jajek
    1/2 szk.mąki tortowej
    1/2 szk. kartoflanki
    3/4 szk. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    PONCZ DO NASĄCZENIA BISZKOPTU

    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    3 łyżeczki cukru
    1/2 szk. gorącej wody
    4 łyżki spirytusu


    KREM KAWOWY

    4 jajka
    1 szk.cukru
    2 kostki.masła
    4 łyżki kawy mielonej
    100 ml. spirytusu


    KREM ŚMIETANOWO CZEKOLADOWY

    1/2 l. słodkiej śmietany 30%
    2 tabliczki białej czekolady.

    PONAD TO PRZYGOTOWAĆ

    25 dkg. małych bez
    280 dkg. dżem z czarnej porzeczki
    2 łyżki kawy mielonej do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodka mokka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.Ciągle
    ubijając dodajemy cukier,roztarte z szczyptą soli żółtka.Na
    koniec dodajemy wymieszane i przesiane przez sito obie mąki z
    proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy,wylewamy na blaszkę
    wyłożona papierem do pieczenia,wstawiamy do piekarnika nagrzanego
    do 190 C i pieczemy 20 min,studzimy.
  • 2. PONCZ DO NASĄCZENIA BISZKOPTU

    Kawę wymieszać z cukrem,zalać gorącą
    wodą,wymieszać,przestudzić,wlać spirytus i dokładnie wymieszać.
  • słodka mokka 3. KREM KAWOWY

    Jajka z cukrem ubijamy na parze do gęstości.Ubita masa musi mieć
    tem.około 50-60C i nie może spływać z trzepaczki.Zdjąć z ognia i
    ubijać do czasu wystudzenia się masy.
  • słodka mokka 4. W misce utrzeć masło,ciągle
    ucierając porcjami wlewać masę jajeczną,wsypać
    kawę,wymieszać.Ciągle ucierając wlewać małymi porcjami spirytus
    do całkowitego połączenia się z masą.
  • słodka mokka 5. KREM ŚMIETANOWO CZEKOLADOWY

    Śmietanę podgrzać w rondelku,włożyć połamane czekolady,ciągle
    mieszając podgrzewać do czasu ich rozpuszczenia,całość
    przestudzić.Przestudzoną śmietanę ubić na sztywną pianę.
  • słodka mokka 6. Biszkopt mocno skropić ponczem.
  • słodka mokka 7. posmarować dżemem
  • słodka mokka 8. Rozsmarować na całej powierzchni połowę kremu kawowego.
  • słodka mokka 9. Poukładać bezy,ponownie posmarować pozostałym kremem kawowym i ułożyć płaską stroną do góry bezy.
  • słodka mokka 10. .Całość przykryć kremem śmietanowo
    czekoladowym,posypać kawą i ozdobić bezami.Wstawić na minimum 2
    godz. do lodówki.

Porady

Krem i biszkopt można przygotować dzień wcześniej.Ciasto to jest bardzo słodki ale pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować