Ten nietypowy torcik powstał z resztek z lodówki:)tak nieświadomie...a zrobił furorę smakową i wzrokową...zanim zrobiła fotkę już połowa była degustowana:)P.S....dlaczego Hanci..?bo Hancia zjadła najwięcej:)na zdrowie oczywiście:)
Składniki:
Składniki
kalafior
brokuł
6 jajek ugotowanych na twardo
8 dużych pieczarek
fasolka szparagowa
kukurydza konserwowa
groszek konserwowy
marchew
pietruszka
pora
papryka czerwona(użyłam konserwowej)
szynka konserwowa(może być jakaś kiełbasa szynkowa)
dodatkowo:
liście laurowe
ziele angielski
wegeta,ew.kostka rosołowa
żelatyna
cytryna
Torcik z galarety z warzywami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wszystkie warzywa tzn:kalafior,brokuł ugotować ale nie rozgotować,ułożyć na sitku i przelać zimną wodą aby nie straciły koloru(tzn brokuł). Pieczarki pokroić w duże plastry i ugotować 3-4 min(nie solić wody). Pora sparzyć. Fasolkę szparagową ugotować.
2.Ugotować bulion.Ja gotowałam z liści laurowych,ziele i wegeta marchew,pietruszka,wegeta i jeśli ktoś lubi dobrze doprawione kostkę rosołową,dodać pieprz, wyjąć marchew i pietruszkę pokroić w plastry.Do gorącego wywaru dodać 6-7 łyżek(tj ok 70 gr)żelatyny i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.
3.W szklanej głębokiej misce układać warzywa tzn na samym dnie plastry marchewki i pietruszki a potem według uznania:pieczarki,ćwiartki jajka,kukurydza,groszek,fasolkę,paprykę pokrojoną w paski,szynkę w kostkę,brokuł i kalafior różyczki,układać pomalutku i warstwami tzn.tak aby miało to jakiś ład:)i zalać wywarem.Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.Wyłożyć na talerz i udekorować cytryną.SMACZNEGO:)
Komentarze