Torcik malinowo-kakaowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mały, słodziutki torcik na poprawienie jesiennego nastroju.

  • 2 godz.

Składniki:

  • *biszkopt*
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -3/4 szklanki mąki (w tym 3/4 ma być pół na pół mąki pszennej tortowej i mąki ziemniaczanej)
    -niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
    -kilka kropli aromatu waniliowego

    *krem*
    -200 ml śmietanki 30%
    -3/4 małej puszki mleka skondensowanego słodzonego
    -serek homogenizowany waniliowy
    -4 duże łyżki kakao
    -łyżka żelatyny
    -ok. 4 duże łyżki wody

    *malinowy środek*
    -kompocik z malin (razem z owocami)
    -woda
    -budyń waniliowy na pół litra

    (wody i kompotu z malin ma być razem 2 szklanki)

    *dodatkowo*
    -pół tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik malinowo-kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać na sztywną pianę, następnie ubić z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę (do mąki dodać wcześniej proszek do pieczenia) i żółtka mieszając już delikatnie łyżką. Na końcu dodać kilka kropli olejku waniliowego. Piec w okrągłej blaszce przez 30-35 minut w temperaturze 170-180 stopni. Po upieczeniu studzić w blaszce ułożonej do góry dnem.
  • 2. Maliny z wodą przelewamy do garnuszka. Pół szklanki płynu odlewamy i zostawiamy. Pozostałą część gotujemy. W pozostałym zimnym płynie mieszamy budyń i dolewamy do garnka mieszając. Ciepły jeszcze malinowy budyń wykładamy na jedną część biszkopta (wykładamy stopniowo łyżką cały czas rozgarniając, nie kładziemy wszystkiego w jednym miejscu i rozcieramy dopiero, bo mógłby się zrobić dołek w biszkopcie). Maliny przykrywamy drugą połową biszkopta, delikatnie dociskamy i zostawiamy.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem. Następnie stopniowo dodajemy mleko skondensowane i serek (cały czas ubijając). Na końcu dodajemy kakao i żelatynę. Masa jest dosyć rzadka, ale z łatwością można nią posmarować tort- góra i boki. Tort z kremem posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki na noc.

Porady

Jeżeli ktoś nie ma kompotu z malin mogą być świeże lub mrożone owoce, ugotowane w wodzie z cukrem. Blaszka ma 21 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować