Mały, słodziutki torcik na poprawienie jesiennego nastroju.
2 godz.
Składniki:
*biszkopt*
-4 jajka
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki (w tym 3/4 ma być pół na pół mąki pszennej tortowej i mąki ziemniaczanej)
-niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
-kilka kropli aromatu waniliowego
*krem*
-200 ml śmietanki 30%
-3/4 małej puszki mleka skondensowanego słodzonego
-serek homogenizowany waniliowy
-4 duże łyżki kakao
-łyżka żelatyny
-ok. 4 duże łyżki wody
*malinowy środek*
-kompocik z malin (razem z owocami)
-woda
-budyń waniliowy na pół litra
Torcik malinowo-kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać na sztywną pianę, następnie ubić z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę (do mąki dodać wcześniej proszek do pieczenia) i żółtka mieszając już delikatnie łyżką. Na końcu dodać kilka kropli olejku waniliowego. Piec w okrągłej blaszce przez 30-35 minut w temperaturze 170-180 stopni. Po upieczeniu studzić w blaszce ułożonej do góry dnem.
2.Maliny z wodą przelewamy do garnuszka. Pół szklanki płynu odlewamy i zostawiamy. Pozostałą część gotujemy. W pozostałym zimnym płynie mieszamy budyń i dolewamy do garnka mieszając. Ciepły jeszcze malinowy budyń wykładamy na jedną część biszkopta (wykładamy stopniowo łyżką cały czas rozgarniając, nie kładziemy wszystkiego w jednym miejscu i rozcieramy dopiero, bo mógłby się zrobić dołek w biszkopcie). Maliny przykrywamy drugą połową biszkopta, delikatnie dociskamy i zostawiamy.
3.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem. Następnie stopniowo dodajemy mleko skondensowane i serek (cały czas ubijając). Na końcu dodajemy kakao i żelatynę. Masa jest dosyć rzadka, ale z łatwością można nią posmarować tort- góra i boki. Tort z kremem posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki na noc.
Porady
Jeżeli ktoś nie ma kompotu z malin mogą być świeże lub mrożone owoce, ugotowane w wodzie z cukrem.
Blaszka ma 21 cm.
Komentarze