Torcik malinowo-kakaowy

  • wyświetlono: 377 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mały, słodziutki torcik na poprawienie jesiennego nastroju.

  • 120min

Składniki

*biszkopt*
-4 jajka
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki (w tym 3/4 ma być pół na pół mąki pszennej tortowej i mąki ziemniaczanej)
-niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
-kilka kropli aromatu waniliowego

*krem*
-200 ml śmietanki 30%
-3/4 małej puszki mleka skondensowanego słodzonego
-serek homogenizowany waniliowy
-4 duże łyżki kakao
-łyżka żelatyny
-ok. 4 duże łyżki wody

*malinowy środek*
-kompocik z malin (razem z owocami)
-woda
-budyń waniliowy na pół litra

(wody i kompotu z malin ma być razem 2 szklanki)

*dodatkowo*
-pół tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik malinowo-kakaowy

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać na sztywną pianę, następnie ubić z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę (do mąki dodać wcześniej proszek do pieczenia) i żółtka mieszając już delikatnie łyżką. Na końcu dodać kilka kropli olejku waniliowego. Piec w okrągłej blaszce przez 30-35 minut w temperaturze 170-180 stopni. Po upieczeniu studzić w blaszce ułożonej do góry dnem.
  • 2. Maliny z wodą przelewamy do garnuszka. Pół szklanki płynu odlewamy i zostawiamy. Pozostałą część gotujemy. W pozostałym zimnym płynie mieszamy budyń i dolewamy do garnka mieszając. Ciepły jeszcze malinowy budyń wykładamy na jedną część biszkopta (wykładamy stopniowo łyżką cały czas rozgarniając, nie kładziemy wszystkiego w jednym miejscu i rozcieramy dopiero, bo mógłby się zrobić dołek w biszkopcie). Maliny przykrywamy drugą połową biszkopta, delikatnie dociskamy i zostawiamy.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem. Następnie stopniowo dodajemy mleko skondensowane i serek (cały czas ubijając). Na końcu dodajemy kakao i żelatynę. Masa jest dosyć rzadka, ale z łatwością można nią posmarować tort- góra i boki. Tort z kremem posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki na noc.

Porady

Jeżeli ktoś nie ma kompotu z malin mogą być świeże lub mrożone owoce, ugotowane w wodzie z cukrem.
Blaszka ma 21 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastoMalinytort kakaowy

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik malinowo-agrestowy

Dodane przez: Cukiereczek

Torcik malinowo-agrestowy

To ciasto jest pyszne, kremowe,...

Mini torciki wiśniowo-malinowe 1

Dodane przez: Elisa

Mini torciki wiśniowo-malinowe

Idealne w sezonie wiśniowym. Proste...

torcik

Dodane przez: Aninka88

JAGODOWO-MALINOWY TORCIK

pyszny sernik na zimno z dodatkiem...

Torcik serowo-malinowy

Dodane przez: gotujzemna

Torcik serowo-malinowy

Fantastyczne ciasto,które zaskoczy...

Malinowy torcik bez pieczenia

Dodane przez: anik9

Malinowy torcik bez pieczenia

Cieszy oko i podniebienie:)

Torcik ombre

Dodane przez: Dafne

bezglutenowy malinowy torcik ombre

Efektownie wyglądający, delikatny,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE