Torcik makowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cieszę się, gdy znajomi proszą, bym ponownie zrobiła ciasto, które bardzo im smakowało.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 8 jajek
    ● 25 dag cukru pudru
    ● 25 dag maku
    ● op. cukru waniliowego
    ● skórka z 1 cytryny
    ● łyż ka miodu
    ● 6 dag bułki tartej
    ● 1/2 olejku migdałowego
    ● masło i bułka tarta do formy
    Poncz:
    ● 5 łyżek cukru
    ● sok z 1 cytryny
    ● ły żka rumu
    Masa:
    ● 4 jajka
    ● 8 łyżek cukru
    ● 2 łyżki kakao
    ● 33 dag masła
    ● łyżka spirytusu
    Oraz:
    ● dżem porzeczkowy
    ● starta czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mak mielimy. Białka
    ubijamy. Żółtka ucieramy
    z cukrem na pulchną masę.
    Na masę wykładamy warstwami:
    pianę z białek, mak,
    bułkę tartą, cukier waniliowy,miód, skórkę z cytryny i olejek.
    Delikatnie mieszamy.
    Wlewamy do natłuszczonych
    i wysypanych bułką 2 tortownic.
    Pieczemy ok. 40 minut
    w 180 °C. Studzimy. Przekrawamy
    w poprzek na pół.
  • 2. Poncz: 1/2 szklanki wody
    zagotowujemy z cukrem i sokiem
    z cytryny. Studzimy.
    Wlewamy rum, mieszamy.
    Nasączamy biszkopty.
  • 3. Masa: jajka ubijamy z cukrem
    na parze ok. 15 minut.
    Dodajemy kakao. Masę studzimy,
    mieszając. Ucieramy
    z masłem. Wlewamy spirytus.
    Mieszamy.
  • 4. Biszkopty smarujemy dżemem,
    a następnie masą. Posypujemy
    czekoladą.

Porady

● Zamiast masy przygotowanej na bazie masła możemy użyć kremu śmietanowego: 50 dag kremówki gotujemy z 25 dag białej czekolady. Chłodzimy ok. 4 godzin i ubijamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować