Moje ciasto , to znany wszystkim Piegus , wzbogacony pyszną maślaną masą z dodatkiem białej czekolady i migdałowego likieru . Ciasto bardzo proste , szybkie i smaczne .
Świateczny torcik makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem do puszystości , ucierając wbijać po jednym jajku , dodać aromat
2.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i suchym makiem , wsypać do utartego tłuszczu , dokładnie wymieszać
3.Gotowe ciasto przelać do tortownicy , piec około 40 minut w 175*C . Wystudzić , przekroić na dwa krążki
4.Masa: masło utrzeć z cukrem pudrem , dodać serek , roztopioną i wystudzona czekoladę , utrzeć , dodać likier ,
5.Ciasto nasączyć ,na jeden blat wyłożyć większą część masy , przykryć drugim blatem , posmarować pozostałą masę , posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami
Komentarze