Świateczny torcik makowy

4.5 (195 ocen)

Moje ciasto , to znany wszystkim Piegus , wzbogacony pyszną maślaną masą z dodatkiem białej czekolady i migdałowego likieru . Ciasto bardzo proste , szybkie i smaczne .

Składniki:

  • Tortownica - 26 cm

    2 szkl mąki ,
    1,5 szkl cukru
    250g masła lub margaryny
    6 jajek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szkl maku
    aromat migdałowy

    Masa:
    250g masła
    250g serka philadelphia
    200g białej czekolady
    1/2 szkl cukru pudru
    50ml likieru amaretto

    Do nasączenia :
    1/2 szkl przegotowanej chłodnej wody
    2 łyżeczki cukru
    kilka łyżek soku z cytryny - wszystkie składniki dokładnie wymieszać

    kilka łyżek płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Świateczny torcik makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem do puszystości , ucierając wbijać po jednym jajku , dodać aromat
  • 2. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i suchym makiem , wsypać do utartego tłuszczu , dokładnie wymieszać
  • 3. Gotowe ciasto przelać do tortownicy , piec około 40 minut w 175*C . Wystudzić , przekroić na dwa krążki
  • 4. Masa: masło utrzeć z cukrem pudrem , dodać serek , roztopioną i wystudzona czekoladę , utrzeć , dodać likier ,
  • 5. Ciasto nasączyć ,na jeden blat wyłożyć większą część masy , przykryć drugim blatem , posmarować pozostałą masę , posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować