Torcik makowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Prosty torcik, który zawsze się udaje.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 125 g dobrej margaryny lub masła
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka maku niemielonego
    - 1 szklanka białek (u mnie 8 sztuk w rozmiarze M)
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - 1 łyżeczka ulubionego aromatu do ciasta (u mnie rumowy)
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    - kostka masła
    - 2 budynie śmietankowe ugotowane w 2 szklankach mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Torcik makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę lub masło rozpuścić w rondelku i ostudzić.
    W misce wymieszać suche składniki ciasta - mąkę, mak, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
    W innej misce ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać po trochu cukier.
    Do ubitych z cukrem białek dodać wymieszane wcześniej suche składniki, rozpuszczony tłuszcz i aromat. Delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
    Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie okrągła o średnicy 24 cm). Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).

    Krem: utrzeć masło. Po trochu dodawać ugotowany i wystudzony budyń.

    Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć kremem. Wierzch również posmarować kremem.
    Można posypać dowolną posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować