1.Ciasto:
Margarynę lub masło rozpuścić w rondelku i ostudzić.
W misce wymieszać suche składniki ciasta - mąkę, mak, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
W innej misce ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać po trochu cukier.
Do ubitych z cukrem białek dodać wymieszane wcześniej suche składniki, rozpuszczony tłuszcz i aromat. Delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie okrągła o średnicy 24 cm). Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Krem: utrzeć masło. Po trochu dodawać ugotowany i wystudzony budyń.
Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć kremem. Wierzch również posmarować kremem.
Można posypać dowolną posypką.
Komentarze