Prostą , makaronową zapiekankę zamieniłam w smakowicie wyglądający torcik.
Składniki:
op.ciasta francuskiego 275g
30 dag mięsa mielonego z indyka
po pół papryki czerwonej i żółtej
puszka pomidorów 400g
1 cebula
2 łyżki tartego żółtego sera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
400g makaronu penne
1 żółtko
zioła prowansalskie
sól, pieprz
1 łyżki oleju
masło i bułka tarta do formy
Torcik makaronowy w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj w posolonej wodzie na półtwardo.Odcedź, przelej zimną wodą. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć mięso mielone i podsmaż. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i razem z cebulą pokrój w drobną kostkę. Połącz z mięsem mielonym, wymieszaj. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, natkę pietruszki i ser żółty. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Duś kilka minut mieszając.
2.2.Ciasto francuskie rozłóż, wytnij w nim koło na kształt formy, w której będziesz robić zapiekankę ( u mnie tortownica o śr.22 cm). Z pozostałego ciasta powycinaj wąskie paski. Odrysowane ciasto rozłóż na dnie posmarowanej masłem i posypanej bułką tarta tortownicy. Układaj warstwami makaron i sos z mielonym. Na wierzchu rozłóż paseczki z ciasta francuskiego tworząc kratkę. Kratkę posmaruj żółtkiem rozmąconym z łyżką wody.
3.Torcik zapiekaj 25-30 minut w 180 st. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki. Podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu.
Komentarze