Torcik łososiowy z buraczanymi chipsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu.
Buraki umyć,zalać wodą i ugotować,ostudzić.następnie obrać ze skórki.
Jednego buraka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,drugiego buraka pokroić na bardzo cienkie plasterki,oprószyć solą i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 100 C i piec około 30 -35,całkowicie wysuszyć,aż plastrów zrobią chipsy.
2.Do gotowej kaszy dodać startego buraka,mąkę ziemniaczaną,śmietanę,sól i pieprz do smaku,dobrze wrób dłonią,
Z przygotowanej masy uformuj dwa cienkie placki o średnicy 11-12 cm.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż buraczane placki z każdej strony po 2 minuty.
Przełożyć na papierowy ręcznik i ostudzić.
3.Serek śmietankowy przełożyć do miski dodać drobno pokrojonego łososia, chrzan,sok z cytryny,posiekany koperek,sól i pieprz do smaku,dokładnie wymieszać.
4.Na jeden ostudzony zimy placek wyłożyć połowę kremu łososiowego,wyrównać,przykryć drugim plackiem na drugi placek rozsmarować pozostały krem,wierzch posypać pokruszonymi chipsami buraczanymi.
5.Udekorować majonezem wymieszanym z sokiem buraczanym oraz natka pietruszki.
Komentarze