Torcik łososiowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Torcik jest nie tylko elegancki ale i bardzo smaczny. Dla mnie łosoś i szpinak to połączenie idealne.

  • 20 min

Składniki:

  • - 300 g łososia wędzonego w plastrach
    - 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
    - 700 g ziemniaków
    - 3 jajka
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
    - 3 ząbki czosnku
    - 2 łyżki masła
    - zielenina, koper do dekoracji
    - 1 cytryna
    - masło i mąka do przygotowania tortownicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Torcik łososiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik łososiowy 1. - Rozmrożony szpinak wycisnąć i podsmażyć na maśle,
    - Dodać drobno posiekany czosnek i poddusić chwilę.
    - Ugotowane ziemniaki dokładnie utłuc na puree.
    - Wymieszać ziemniaki ze szpinakiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    - Do lekko przestudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać.
  • Torcik łososiowy 2. - Masę ziemniaczano-szpinakową wlać do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
    - Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.
    - W połowie pieczenia przykryć folią aluminiową.
    - Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 st.C i piec jeszcze 15 minut.
  • Torcik łososiowy 3. - Po przestudzeniu wyjąć z tortownicy.
    - Upieczony torcik obłozyć plastrami łososia wędzonego,zaczynając od boków, na wierzchu kończąc.
    - Górę torcika udekorować zwiniętymi plastrami łososia w różyczki.
    - Udekorować zieleniną.
    - Podawać na zimno skropione sokiem z cytryny.

Porady

Torcik jest pyszny na zimno ale jeśli wolicie, można podgrzać w mikrofalówce przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować