Torcik łososiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć nożem dwa okręgi (pomagając sobie talerzem) o śr. ok 16 cm. Jeden krążek podzielić na 6 części. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w temp. 200st przez ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Ostudzić.
2.Twarożek wymieszać z jogurtem i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
3.Awokado obrać i pokroić za pomocą obieraczki do jarzyn w cieniutkie plasterki, skropić łyżką soku z cytryny.
4.Ostudzony krążek ciasta posmarować połową twarożku, ułożyć plastry łososia i awokado (po 2 zostawić do dekoracji), oprószyć kolorowym pieprzem. Rozsmarować resztę serka. Ułożyć kilka liści rukoli i przykryć trójkątami z ciasta francuskiego. Na wierzchu ułożyć różę ze zwiniętych plastrów łososia. Z pozostałych plastrów awokado wyciąć cienkie wstążki, którymi dekorujemy torcik. Całość udekorować liśćmi rukoli, plasterkami cytryny.
Komentarze