Torcik łososiowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszna i efektowna przystawka z dodatkiem łososia wędzonego i awokado.

Składniki:

  • op. ciasta francuskiego (275g)
    op. łososia wędzonego (150g)
    op. twarożku naturalnego do kanapek (150g)
    łyżka gęstego jogurtu naturalnego (ew. śmietany)
    1/2 awokado
    cytryna
    garść rukoli do dekoracji
    sól himalajska
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    jajko do posmarowania
    2 łyżki posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik łososiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jeden krążek podzielić na 6 części 1. Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć nożem dwa okręgi (pomagając sobie talerzem) o śr. ok 16 cm. Jeden krążek podzielić na 6 części. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w temp. 200st przez ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Ostudzić.
  • 2. Twarożek wymieszać z jogurtem i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
  • 3. Awokado obrać i pokroić za pomocą obieraczki do jarzyn w cieniutkie plasterki, skropić łyżką soku z cytryny.
  • 4. Ostudzony krążek ciasta posmarować połową twarożku, ułożyć plastry łososia i awokado (po 2 zostawić do dekoracji), oprószyć kolorowym pieprzem. Rozsmarować resztę serka. Ułożyć kilka liści rukoli i przykryć trójkątami z ciasta francuskiego. Na wierzchu ułożyć różę ze zwiniętych plastrów łososia. Z pozostałych plastrów awokado wyciąć cienkie wstążki, którymi dekorujemy torcik. Całość udekorować liśćmi rukoli, plasterkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować