Torcik królowej bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wykładamy folią aluminiową, tak by ciasto nie przeszło "aromatem" formy .
Na dnie układamy herbatniki kakaowe.
2.masa
Do garnka wlewamy 4 szklanki mleka, dodajemy margarynę lub masło, cukier i cukier waniliowy.
Gotujemy do rozpuszczenia margaryny lub masła.
Następnie do miski dajemy mąkę, 1 szklankę mleka,budynie,żółtka i wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką masę, tak by nie było grudek.
Wlewamy na gotujące się mleko.
Gotujemy i mieszamy do zgęstnienia masy.
Gorącą masę wykładamy na herbatniki. Wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Ciasto studzimy, i wstawiamy do lodówki.
3.pianka
Gdy całość jest zimna przechodzimy do przygotowania pianki.
Czekoladę łamiemy i dajemy do miski,dodajemy 4 łyżki śmietany 30% oraz kakao.
Rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
Chwilkę studzimy, tak by czekolada nie była gorąca.
Następnie do reszty śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
Piankę wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy startą czekoladą.
Ciasto chowamy do lodówki na noc.
I gotowe :-)
Bardzo polecam, łatwe, i pyszne ciacho na jesienne wieczory :-)
Komentarze