Torcik jabłkowy bez pieczenia

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Torcik jest bardzo prosty do zrobienia. Mniej kaloryczny od tradycyjnego jabłecznika. Smakuje nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • budyń śmietankowy
    6 łyżek żelatyny
    5 łyżek masła
    0.5 kg jabłek
    0.5 L mleka
    6 łyżek cukru
    1 szklanka bitej śmietany
    1 łyżka mleka
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik jabłkowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy 8 łyżkami mleka. Z pozostałego gotujemy budyń, dodając 2 łyżki masła i 5 łyżki cukru. Odstawiamy w chłodne miejsce, by trochę przestygło.
  • Jabłka, które zaraz zetrę na tarce. 2. Jabłka obieramy i trzemy na tarce.
  • 3. Budyń miksujemy z rozpuszczoną żelatyną, dodajemy porcjami starte jabłka. Masę pozostawiamy na 2 godz. w lodówce.
  • 4. Masa czekoladowa:
    3 łyżki masła rozpuszczamy w rondelku, dodajemy łyżkę mleka, łyżkę cukru i łyżkę kakao. Gotujemy do rozpuszczenia się składników. Schładzamy.
  • 5. Wyjmujemy torcik. Smarujemy masą czekoladową. Ozdabiamy kleksami bitej śmietany.

Porady

Zamiast samemu robić masę czekoladową możemy po prostu rozpuścić tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować