Czekoladowy torcik z kiwi

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wilgotne, czekoladowe ciasto przełożone masą budyniową z kiwi i otulone delikatnym kremem śmietankowym. Smaczne, orzeźwiające ciasto, któremu nie sposób się oprzeć.

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE:

    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki mleka

    MASA Z KIWI:

    500 g kiwi (około 8 szt)
    1/4 szklanki cukru
    2 szklanki wody
    1 budyń śmietankowy
    2 galaretki o smaku kiwi

    KREM ŚMIETANKOWY:

    1 1/2 szklanki śmietanki 30%
    1 galaretka kiwi
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery Pianka

Czekoladowy torcik z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wwlmla 1. Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, spulchniaczami i wymieszać z cukrem. W drugim naczyniu rozmącić trzepaczką jajka z olejem i mlekiem. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać. Nie należy ucierać zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Przelać masę do formy o ∅ 26 cm z papierem do pieczenia na dnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 40 min. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ściąć z ciasta tzw górkę. Ciasta wyrasta sporo, więc należy go z góry przyciąć i wyrównać. Za pomocą metalowej obręczy wycięłam z ciasta koło o średnicy około 18 cm. Jeżeli takiej nie posiadamy można przyłożyć talerzyk i odciąć wokół ostrym nożem. Resztę ciasta rozdrobnić na okruszki.
  • image-1qr90g0 2. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Kiwi, obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka zasypując cukrem. Wlać pół szklanki wody i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zmiksować kiwi blenderem, wlać budyń rozpuszczony w pół szklanki wody i zagotować. Zdjąć z ognia i mieszając wlewać galaretki, aż wszystko się połączy. Spód ciasta zabezpieczyć metalową obręczą lub włożyć do formy, w której się piekło i wylać tężącą masę kiwi. Kiedy warstwa zastygnie, na środku położyć przycięty, czekoladowy krążek.
  • image-07yxnn6 3. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i kiedy galaretka będzie już tężeć zmiksować ją razem z ubitą kremówką. Krem wylać na ciasto i wyrównać. Zanim stężeje wysypać okruszki ciasta czekoladowego i lekko docisnąć. Dodatkowo na wierzch można posypać dekoracje cukiernicze. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kiwi Masa budyniowa Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

4.49 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Torcik dyniowy z kiwi

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0t7dghe

To może cię zainteresować