Czekoladowy torcik z kiwi

  • wyświetlono: 1224 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Wilgotne, czekoladowe ciasto przełożone masą budyniową z kiwi i otulone delikatnym kremem śmietankowym. Smaczne, orzeźwiające ciasto, któremu nie sposób się oprzeć.

Mniam1

Składniki

CIASTO CZEKOLADOWE:

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka

MASA Z KIWI:

500 g kiwi (około 8 szt)
1/4 szklanki cukru
2 szklanki wody
1 budyń śmietankowy
2 galaretki o smaku kiwi

KREM ŚMIETANKOWY:

1 1/2 szklanki śmietanki 30%
1 galaretka kiwi
1 szklanka wody

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowy torcik z kiwi

  • image-0wwlmla1. Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, spulchniaczami i wymieszać z cukrem. W drugim naczyniu rozmącić trzepaczką jajka z olejem i mlekiem. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać. Nie należy ucierać zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Przelać masę do formy o ∅ 26 cm z papierem do pieczenia na dnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 40 min. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ściąć z ciasta tzw górkę. Ciasta wyrasta sporo, więc należy go z góry przyciąć i wyrównać. Za pomocą metalowej obręczy wycięłam z ciasta koło o średnicy około 18 cm. Jeżeli takiej nie posiadamy można przyłożyć talerzyk i odciąć wokół ostrym nożem. Resztę ciasta rozdrobnić na okruszki.
  • image-1qr90g02. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Kiwi, obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka zasypując cukrem. Wlać pół szklanki wody i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zmiksować kiwi blenderem, wlać budyń rozpuszczony w pół szklanki wody i zagotować. Zdjąć z ognia i mieszając wlewać galaretki, aż wszystko się połączy. Spód ciasta zabezpieczyć metalową obręczą lub włożyć do formy, w której się piekło i wylać tężącą masę kiwi. Kiedy warstwa zastygnie, na środku położyć przycięty, czekoladowy krążek.
  • image-07yxnn63. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i kiedy galaretka będzie już tężeć zmiksować ją razem z ubitą kremówką. Krem wylać na ciasto i wyrównać. Zanim stężeje wysypać okruszki ciasta czekoladowego i lekko docisnąć. Dodatkowo na wierzch można posypać dekoracje cukiernicze. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciedania_dla_urodykiwimasa budyniowaciasto z owocamiciasto na niedzielęprzekładaneokazjeowoce egzotyczneczekoladowe ciastookruszkizielone owocepianka śmietankowawyrośnięte ciasto
 

Komentarze

Podobne przepisy

torcik czekoladowy

Dodane przez: marzena04010

TORCIK CZEKOLADOWY Z BRZOSKWINIAMI

Odkurzam stare przepisy. Tego torcika...

Torcik z kiwi i limonką na spodzie z musli

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Torcik z kiwi i limonką na spodzie z musli

Torcik ten był zrobiony w szale...

torcik czekoladowy z masą budyniową

Dodane przez: Agusia2

Torcik czekoladowy z masą budyniową

Z okazji moich 40 urodzin upiekłam...

Torcik z masą czekoladowo-wiśniową

Dodane przez: RedakcjaPP

Torcik z masą czekoladowo-wiśniową

Ozdoby na tort zrobiłam z masy...

:)

Dodane przez: beciiaaa

Torcik serowy na zimno z jabłkami i kiwi

Pyszny, lekki, serniczek na zimno...

Czekoladowy torcik z gruszką

Dodane przez: PolskaGotuje

Czekoladowy torcik z gruszką

Czekoladowy tort z kremem śmietanowym