torcik czekoladowe cappuccino

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dziś do kawy zajadamy się pysznym tortem na bazie biszkoptu cappuccino przełożonego musem czekoladowym. W środku jest jeszcze niespodzianka- ciasteczka typu delicje z musem czekoladowym a więc całość jest bardzo czekoladowa, lekka i nieprzesłodzona, więc można pozwolić sobie na większy kawałek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • *tortownica 21 cm
    Składniki:
    na biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    5 dużych łyżek cappuccino czekoladowego
    łyżeczka proszku do pieczenia
    na mus czekoladowy:
    400 ml śmietanki kremówki
    100 g mlecznej czekolady
    100 g deserowej czekolady
    opakowanie ciasteczek typu delicje z musem czekoladowym
    dodatkowo:
    4 łyżki bitej śmietany
    łyżka gorzkiego kakao
    wisienki koktajlowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Cappuccino

Torcik czekoladowe cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z cappuccino i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia u piec w 175*C około 40 minut, sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić a następnie podzielić na trzy blaty.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z cappuccino i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia u piec w 175*C około 40 minut, sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić a następnie podzielić na trzy blaty.
    Czekolady połamać i rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić na sztywno a następnie połączyć z przestudzoną czekoladą.
    Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze i zapiąć wokół niego obręcz tortownicy. Wyłożyć połowę kremu i zatopić w nim ciastka. Przykryć biszkoptem i wyłożyć resztę kremu, przyłożyć ostatnim blatem ciasta. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Kiedy całość stężeje zdjąć obręcz i wygładzić boki. Na wierzchu rozsmarować łyżkę bitej śmietany i posypać kakao przez siteczko. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i udekorować górę tortu rozetkami, na każdą kładąc wisienkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować