Torcik Cappuccino

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten torcik jest idealny na taką okazję! Jjest łatwy do wykonania i oczywiście bardzo smaczny, bo kawowy o konsystencji ptasiego mleczka. U nas musi być na każde święta! Bez pieczenia!

  • 60 min

Składniki:


  • • biszkopty podłużne ok. 30 sztuk
    • 300 ml mocnego naparu kawy
    • 2 łyżki rumu lub amaretto
    Krem
    • 3 żółtka
    • 1 jajko
    • 3/4 szklanki cukru
    • 250 g masła
    • 3 serki waniliowe po 200 g
    • 2 szklanki mleka w proszku
    • 3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody
    Polewa
    • 1 gorzka czekolada
    • 1/3 szklanki śmietanki 30%
    • 2 łyżki mocnego naparu kawy
    • czekoladowe ziarna kawy do dekoracji - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Torcik cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, dokładnie zamieszać i odstawić do napęcznienia.
    • Prostokątną tortownicę z odpinaną obręczą wyłożyć folią aluminową.
    • Ułożyć na spodzie biszkopty namaczane w kawie i alkoholu, jeden obok drugiego.
    • Jajko i żółtka wymieszać z cukrem i ubijać na gęstą, białą masę w metalowej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą.
    • Masło ucierać i dodawać po łyżce ubitej masy jajecznej.
    • Na koniec dodawać na przemian serek i mleko w proszku.
    • Żelatynę wstawić na 20-30 sekund do mikrofalówki i dodać do masy. Sprawdzać, aby nie wykipiała!
    • Dokładnie wymieszać z masą i połowę wyłożyć na biszkopty.
    • Ponownie ułożyć biszkopty namaczane w kawie. Drugą warstwę biszkoptów układam w drugą stronę niż poprzednia.
    • Biszkopty przykryć resztą masy.
    • Należy spieszyć się z drugą warstwą biszkoptów, bo masa szybko tężeje! Ale nawet jeśli stężeje, to nic nie szkodzi, należy dokładnie rozprowadzić na biszkoptach i wygładzić wierzch.
    • Wstawić do lodówki na kilka godzin.
    • Odpiąć obręcz tortownicy, torcik wyłożyć na paterę.
    • Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką i naparem kawy.
    • Torcik polać polewą i udekorować czekoladowymi ziarnami kawy.
    • Wstawić jeszcze na godzinę do lodówki.

Porady

Na spód można biszkopt z 3 jajek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować