Ten torcik jest idealny na taką okazję! Jjest łatwy do wykonania i oczywiście bardzo smaczny, bo kawowy o konsystencji ptasiego mleczka. U nas musi być na każde święta! Bez pieczenia!
60 min
Składniki:
• biszkopty podłużne ok. 30 sztuk
• 300 ml mocnego naparu kawy
• 2 łyżki rumu lub amaretto
Krem
• 3 żółtka
• 1 jajko
• 3/4 szklanki cukru
• 250 g masła
• 3 serki waniliowe po 200 g
• 2 szklanki mleka w proszku
• 3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody
Polewa
• 1 gorzka czekolada
• 1/3 szklanki śmietanki 30%
• 2 łyżki mocnego naparu kawy
• czekoladowe ziarna kawy do dekoracji - opcjonalnie
Torcik cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, dokładnie zamieszać i odstawić do napęcznienia.
• Prostokątną tortownicę z odpinaną obręczą wyłożyć folią aluminową.
• Ułożyć na spodzie biszkopty namaczane w kawie i alkoholu, jeden obok drugiego.
• Jajko i żółtka wymieszać z cukrem i ubijać na gęstą, białą masę w metalowej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą.
• Masło ucierać i dodawać po łyżce ubitej masy jajecznej.
• Na koniec dodawać na przemian serek i mleko w proszku.
• Żelatynę wstawić na 20-30 sekund do mikrofalówki i dodać do masy. Sprawdzać, aby nie wykipiała!
• Dokładnie wymieszać z masą i połowę wyłożyć na biszkopty.
• Ponownie ułożyć biszkopty namaczane w kawie. Drugą warstwę biszkoptów układam w drugą stronę niż poprzednia.
• Biszkopty przykryć resztą masy.
• Należy spieszyć się z drugą warstwą biszkoptów, bo masa szybko tężeje! Ale nawet jeśli stężeje, to nic nie szkodzi, należy dokładnie rozprowadzić na biszkoptach i wygładzić wierzch.
• Wstawić do lodówki na kilka godzin.
• Odpiąć obręcz tortownicy, torcik wyłożyć na paterę.
• Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką i naparem kawy.
• Torcik polać polewą i udekorować czekoladowymi ziarnami kawy.
• Wstawić jeszcze na godzinę do lodówki.
Komentarze