Torcik cytrynowo-ananasowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Niezwykle pyszny torcik,lekko orzeźwiający za sprawą cytrynowej galaretki i soku z cytryny.Wprost nie można się od niego oderwać.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa cytrynowa:
    2 jajka
    1 żółtko
    pół szklanki cukru
    1 galaretka cytrynowa
    2 kostki masła lub margaryny (po 20 dag każda)
    sok z cytryny (według uznania)

    Dodatkowo:
    6 łyżek wiórek kokosowych
    1 galaretka cytrynowa
    1 puszka ananasów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik cytrynowo-ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,następnie dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia.Delikatnie mieszamy.
  • 2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  • 3. Jajka i żółtko wbijamy do miski,dodajemy cukier.Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą i miksujemy przez kilka minut,aż powstanie gęsta masa,zdejmujemy z garnka i dalej ubijamy do wystygnięcia i zgęstnienia masy ( możemy miskę włożyć do drugiej z zimną wodą,szybciej masa nam przestygnie) .
  • 4. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Masło ucieramy na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy masę jajeczną i ucieramy.Do puszystej masy dodajemy lekko tężejącą galaretkę i dokładnie ucieramy.Na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania i ucieramy.
  • 5. Masą przekładamy krążki biszkoptowe,smarujemy również wierzch i boki tortu.Boki tortu obtaczamy wiórkami kokosowymi.
  • 6. Ananasa odsączmy bardzo dokładnie z zalewy,kroimy i układamy na wierzchu tortu.Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy stężenia.Lekko tężejącą wykładamy na ananasa.
  • 7. Torcik wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować