Tort cytrynowo- ananasowy

0 (0 ocen)

Pyszny, delikatny, nie za słodki. Po prostu w sam raz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    12 jajek
    2 szklanki cukru
    2,5-3 szklanki mąki pszennej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, po czym dodajemy powoli cukier i żółtka. Masę przelewamy do dużej miski i przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ręcznie, dokładnie mieszamy drewniana łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka ( wszystko zależy od piekarnika). Biszkopt studzimy i przekrajamy na 3 części.

    Krem ananasowy:
    puszka ananasów w syropie
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki cukru
    25 dag masła
    4 żółtka
    1,5 szklanki soku z ananasów zagotować. (W przypadku braku żądanej ilości soku, należy uzupełnić wodą). W 0,5 szklanki soku rozprowadzić budynie śmietankowe i cukier. Wlać do gotującego się soku i zagotować cały czas mieszając. Wystudzić. . Miękkie masło utrzeć, dodawać po jednym żółtku i łyżce zimnego budyniu na przemian. Na koniec do masy dodać pokrojone w kostkę ananasy. Delikatnie wymieszać ręcznie.

    Masa cytrynowa:
    500 g serka mascarpone
    200 ml śmietanki 30%
    6 łyżek cukru pudru
    skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej cytrynę sparzyć)
    Serek mascarpone ubić razem ze śmietaną, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać i schłodzić.

    Ponadto:
    2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
    podłużne biszkopty do dekoracji
    opcjonalnie owoce do dekoracji


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort cytrynowo- ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kroimy na 3 części.
    Pierwszy blat biszkoptu pokrywamy dżemem z czarnej porzeczki. Przykrywamy drugim blatem na który kładziemy krem ananasowy. Przykrywamy trzecim blatem i wykładamy masę cytrynową. Wszystkie warstwy dokładnie wyrównujemy. Pozostałą masą cytrynową smarujemy boki tortu, obkładamy biszkoptami- przewiązujemy wstążką i dekorujemy według uznania.
    Ja do dekoracji użyłam opłatka jadalnego i owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować