Pyszny, delikatny, nie za słodki. Po prostu w sam raz.
Składniki:
Biszkopt:
12 jajek
2 szklanki cukru
2,5-3 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, po czym dodajemy powoli cukier i żółtka. Masę przelewamy do dużej miski i przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ręcznie, dokładnie mieszamy drewniana łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka ( wszystko zależy od piekarnika). Biszkopt studzimy i przekrajamy na 3 części.
Krem ananasowy:
puszka ananasów w syropie
2 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru
25 dag masła
4 żółtka
1,5 szklanki soku z ananasów zagotować. (W przypadku braku żądanej ilości soku, należy uzupełnić wodą). W 0,5 szklanki soku rozprowadzić budynie śmietankowe i cukier. Wlać do gotującego się soku i zagotować cały czas mieszając. Wystudzić. . Miękkie masło utrzeć, dodawać po jednym żółtku i łyżce zimnego budyniu na przemian. Na koniec do masy dodać pokrojone w kostkę ananasy. Delikatnie wymieszać ręcznie.
Masa cytrynowa:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
6 łyżek cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej cytrynę sparzyć)
Serek mascarpone ubić razem ze śmietaną, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać i schłodzić.
Ponadto:
2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
podłużne biszkopty do dekoracji
opcjonalnie owoce do dekoracji
Tort cytrynowo- ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kroimy na 3 części.
Pierwszy blat biszkoptu pokrywamy dżemem z czarnej porzeczki. Przykrywamy drugim blatem na który kładziemy krem ananasowy. Przykrywamy trzecim blatem i wykładamy masę cytrynową. Wszystkie warstwy dokładnie wyrównujemy. Pozostałą masą cytrynową smarujemy boki tortu, obkładamy biszkoptami- przewiązujemy wstążką i dekorujemy według uznania.
Ja do dekoracji użyłam opłatka jadalnego i owoce.
Komentarze