Torcik boloński z makaronem rigatoni

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna alternatywna dla popularnego spagetti, ale inaczej podane z wykorzystaniem makaronu o kształcie rurek.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g rigatoni
    1 jajo
    100 g parmezanu
    300 g kapusty pak choi
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    50 g suszonych pomidorów
    350 g mięsa mielonego
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    500 g passaty pomidorowej
    1 łyżka oregano
    1 łyżeczka tymianku
    pieprz
    sól
    szczypta cukru
    100 g startego sera żółtego
    oliwa
    kilka listków bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Torcik boloński z makaronem rigatoni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente. Połączyć ze startym parmezanem i 1 jajkiem. Dokładnie wymieszać.
  • 2. Kapustę zblanszować w posolonej wodzie. Pokroić drobno.
  • 3. Suszone pomidory pokroić na drobniutką kosteczkę.
  • 4. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, usmażyć na oliwie, dodać rozdrobnione mięso mielone i przecier pomidorowy. Usmażyć razem.
  • 5. Do mięsa mielonego dodać posiekaną kapustę, pomidory, passatę, zioła, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
  • 6. W natłuszczonej tortownicy /24 cm/ ułożyć pionowo rigatoni, jeden obok drugiego.
  • 7. Sos z mięsem rozdzielić na makaron, kilka razy wstrząsnąć tortownicą, by sos i mięso dostały się do środka makaronu.
  • 8. Wierzch posypać startym serem.
  • 9. Piec 30 minut w 180 stopniach.
  • 10. Przed podaniem udekorować listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Rigatoni Kapusta pak-choi

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować