Drożdżowiec boloński

  • wyświetlono: 670 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Taki wytrawny drożdżowiec świetnie sprawdzi się na każdej imprezie czy pikniku. Małe kawałki można odrywać palcami.

beniawojt
  • 11 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

2 opakowania świeżego spodu do pizzy (po 400 g)
350 g mieszanego mięsa mielonego
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 marchewka
1/2 małego selera
cebula
duży ząbek czosnku
1 pęczek koperku
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonego tymianku
sól
pieprz
olej

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowiec boloński

  • 1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
    Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Na patelni rozgrzać łyżkę oleju,zeszklić cebulę z czosnkiem,dodać mięso i smażyć 10 minut.
    Dodać pomidory z zalewą ,smażyć 7-8 minut,zawartość patelni przełożyć do miski.
  • 2. Na tej samej patelni ponownie rozgrzać łyżkę oleju,wrzucić marchewkę i seler.
    Mieszając smażyć około 5 -6 minut,dodać koncentrat pomidorowy,oregano,tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
    Przełożyć do mięsa dokładnie wymieszać i ostudzić.
  • 3. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć pergaminem.
    Ciasta rozwinąć i z obu płatów wyciąć szklanką 30 krążków.
    Na każdy nałożyć łyżkę farszu i uformować zgrabną łódeczkę.
    Łódeczki ułożyć w tortownicy jedną obok drugiej.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 20 minut.
    Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Pomidorypizzaimprezapiknikwytrawne ciastoplacek z mięsem

Komentarze

Podobne przepisy

Naleśniki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Dodane przez: Anyzkowo

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

Przepyszne do barszczu

imprezowe przekąski

Dodane przez: magdzia44448

Imprezowe przekąski

Pizzerinkowe przekąski na cieście...

francuskie ślimaki z salami

Dodane przez: rzelkazag

Francuskie ślimaki z salami

Jako fanka ciasta francuskiego...

Serowa rolada z mięsem mielonym i pieczarkami

Dodane przez: Mniam1

Serowa rolada z mięsem mielonym i pieczarkami

Rolada z żółtego sera zawinięta...

image-25nms2f

Dodane przez: Di bloguje

Fasolka szparagowa w puchatym cieście serowym

Taka fasolka do doskonała przekąska,...

zapiekane parówki w cieście francuskim.

Dodane przez: Joanna79

ZAPIEKANE PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Podawać np. z sałatką z pomidorów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE