Torcik bananowo-truskawkowy z kremem cappuccino i nutellą. Cholera jakie to dobre!

0 (0 ocen)

Torcik zrobiony przypadkowo. Zostało mi ciasto na muffinki (bo brakło mi foremek) więc upiekłam resztę ciasta w małej formie na torcik. A potem już improwizowałam...wyszło bajecznie.

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka przesianej mąki tortowej
    1/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1/3 szklanki oleju
    1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    1/2 szklanki mleka
    1 jajko
    1 dojrzały banan, rozgnieciony widelcem albo w blenderze
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżki Nutelli
    Krem:
    100 g masła
    3 łyżki cappuccino
    200 g serka mascarpone,
    2 łyżki cukru pudru
    polewa:
    1 tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości
    2 łyżki śmietanki kremówki albo zwykłego mleka
    1 łyżka masła
    Dodatkowo:
    3 banany
    kilka truskawek
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Muffinki

Torcik bananowo-truskawkowy z kremem cappuccino i nutellą. cholera jakie to dobre! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • torcik bananowo-truskawkowy 1. Ciasto:
    Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do okrągłej foremki o średnicy 20 cm. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.
  • torcik bananowy 2. Krem:
    Mikserem ucieramy miękkie masło z serkiem, po chwili dodajemy cukier puder oraz cappuccino. Krem przed posmarowaniem schłodzić na 20 minut do lodówki.
  • torcik z nutellą 3. Polewa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki oraz masła, dokładnie mieszamy. (Pamiętajmy, że salaterka nie może dotykać wrzątku).
  • torcik bananowo - truskawkowy na cieście z muufinek 4. Torcik:
    Na cieście układamy banany przekrojone wzdłuż, skrapiamy je cytryną, następnie smarujemy krem. Na krem polewamy polewę i od razu układamy truskawki. Torcik wkładamy do lodówki na około godziny.

Porady

można torcik zrobić na tradycyjnym biszkopcie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Nutella Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować