TORT GIGANTYCZNA MUFFINKA

4.5 (148 ocen)

  • 2 godz.

Taki tort wykonałam na urodziny pewnej nastolatki, która jest wielbicielką muffinek i Nutelli ;) Była zachwycona wyglądem i smakiem!

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto: na okrągłą forme o średnicy 21 cm i wysokości 12 cm

    skadniki suche:
    320 g mąki
    2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
    360 g cukru
    nasionka z wanilii lub cukier waniliowy
    szczypta soli

    składniki mokre:
    4 jajka
    160 ml oleju
    240 ml mleka

    krem:
    200 g serka maskarpone
    100 ml śmietany kremówki
    cukier puder (ilość wg uznania)
    Nutella (ilość wg uznaania)

    dekoracja:
    gotowa kolorowa masa cukrowa
    lub
    500 g cukru pudru +dodatkowo do podsypywania
    30 g wody
    5 g żelatyny (u mnie w płatach)
    50 g glukozy w proszku
    15 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Torty Ciasto z kremem Desery Muffinki

Tort gigantyczna muffinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy "mokre" składniki, w drugiej składniki "suche". Wlewamy "mokre" do "suchych", mieszamy.
  • 2. Formę smarujemy olejem i wysypujemy mąką lub grysikiem i wlewamy do niej ciasto.
  • 3. Przygotowujemy krem. Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Następnie delikatnie mieszając szpatułką dodajemy ubitą śmietanę. Trochę kremu odłóż (żeby pożniej zafarbować go barwnikami i dekorować wierzch tortu), do reszty dodajemy Nutellę i dokładnie wymieszaj.
  • 4. Wystudzone ciasto nadziewamy kremem. Przekroić na 3 części i przełożyć kremem.
    Wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
  • 5. Jeśli nie posiadasz gotowej kolorowej masy cukrowej przygotj ja sama.
    Rozmocz żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    W garnuszku o grubym dnie podgrzej wodę z masłem, glukozą i rozmoczoną żelatyną, rozpuść wszystkie składniki, ale nie doprowadż do wrzenia!
    Do miski przesiej cukier puder i dodaj rozpuszczoną w wodzie mieszankę. Wymieszaj do całkowitego pochłonięcia cukru.
    Przełóż masę na stolnicę lub blat wysypany cukrem pudrem i wyrabiaj do momentu uzyskania elastycznej, gładkiej masy, która nie będzie przyklejać się do rąk (w razie potrzeby podsypuj cukrem pudrem).
    Podziel masę na kawałeczki i zafarbuj barwnikami. Każdy kolor masy owiń dokładnie w spożywczą przeźroczystą i odłóż na noc do lodówki.
  • 6. Na drugi dzień udekoruj tort według uznania kolorowym kremem używając worka cukierniczego i masą cukrową, którą należy rozwałkować na blacie lub stolnicy wysypanej cukrem pudrem i wycinać kwiatuszki. Daj ponieść się fantazji!!!

Porady

Ważne, żeby tort i masę cukrową wykonać dzień wcześniej przed dekorowaniem. Masę cukrową, której nie zużyjecie możecie przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym w zamrażalnik. Ciasto można wykonać o smaku czekoladowym. Wystarczy dodać łyżkę kakao do suchych składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Masa Mascarpone Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować