Masa orzechowa
-20 dag zmielonych orzechów włoskich
-1/2 szklanki mleka
-1 i /2 kostki margaryny (najlepiej "Palma")
-1 szklanka cukru pudru
-1 cukier waniliowy
-kieliszek wódki ( niekoniecznie )
Dodatkowo :
-2 galaretki wiśniowe
-1 puszka brzoskwiń
-prażone orzechy do dekoracji
-herbata z cytryną do nasączenia biszkoptów
-dżem wiśniowy
-owoce do dekoracji
Toprt orzechowo-budyniowy:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Pokroić w plasterki. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Blachę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć na niej brzoskwinie, zalać zimną galaretką. Odstawić do ostygnięcia.
2.Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier, żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia (dzięki czemu biszkopt będzie bardziej puszysty). Drewnianą łyżką wymieszać masę z przesianą mąką.Piec 25-30 min w temp. 170-180 stopni C.
Biszkopt ciemny:
Przygotowujemy tak samo jak jasny biszkopt..z tym że mąkę mieszamy dodatkowo z kakaem. Każdy biszkopt przekrawamy na pół.
3.Masa budyniowa:
Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/2 szklanki i mieszamy z mąkami oraz cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń. Gotujemy. Ostudzony miksujemy z margaryną.
4.Masa orzechowa:
Zmielone orzechy zalać 1/2 szklanki wrzącego mleka. Parzyć aż orzechy napęcznieją i wchłoną całe mleko. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać ostudzone orzechy i wódkę . Wymieszać.
5.Każdy biszkopt ponczujemy herbatą.
Przełożenie tortu:
Ciemny biszkopt, 1/2 masy budyniowej, jasny biszkopt, dżem wiśniowy, ciemny biszkopt, masa orzechowa, jasny biszkopt.
Wierzch tortu smarujemy 1/2 masy budyniowej. Na to ostrożnie wykładamy zastygniętą galaretkę z brzoskwiniami. Dekorujemy dowolnie wedle uznania:)
Porady
Galaretkę proponuję przygotować dzień wcześniej wtedy bardzo fajnie zastygnie i łatwo ją wyłożymy na tort:)
Komentarze