Tiropsomo czyli greckie bułeczki z serem feta

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jedne z lepszych bułeczek jakie jadłam. Lekko słonawe od fety, miękkie i po jednej spokojnie można mieć dość. Dość ciekawa alternatywa dla naszych kajzerek. Spróbujcie i podzielcie się opiniami o ich smaku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • * 3 szklanki mąki pszennej
    * łyżeczka soli
    * plaster świeżych drożdży
    * 5 łyżek ciepłej wody
    * łyżka cukru
    * 3 łyżki oleju sezamowego
    * pół szklanki ciepłego mleka
    * dodatkowo pół kostki fety, roztrzepane żółtko i sezam do posypania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Tiropsomo czyli greckie bułeczki z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, dodać do mąki z solą.Połączyć z olejem, wyrabiać dodając ciepłe mleko.
    Odłożyć na godzinę do wyrośnięcia.
    Ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Na środku położyć ser, zlepić brzegi i uformować wałek. Wałek zwinąć w ślimaka. Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Posypać sezamem i piec 30 minut w 180 stopniach, aż się zrumienią. Ja wolę lekko złote niż bardzo wypieczone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować