Jedne z lepszych bułeczek jakie jadłam. Lekko słonawe od fety, miękkie i po jednej spokojnie można mieć dość. Dość ciekawa alternatywa dla naszych kajzerek. Spróbujcie i podzielcie się opiniami o ich smaku.
2 godz.
Składniki:
* 3 szklanki mąki pszennej
* łyżeczka soli
* plaster świeżych drożdży
* 5 łyżek ciepłej wody
* łyżka cukru
* 3 łyżki oleju sezamowego
* pół szklanki ciepłego mleka
* dodatkowo pół kostki fety, roztrzepane żółtko i sezam do posypania bułeczek
Tiropsomo czyli greckie bułeczki z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, dodać do mąki z solą.Połączyć z olejem, wyrabiać dodając ciepłe mleko.
Odłożyć na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Na środku położyć ser, zlepić brzegi i uformować wałek. Wałek zwinąć w ślimaka. Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Posypać sezamem i piec 30 minut w 180 stopniach, aż się zrumienią. Ja wolę lekko złote niż bardzo wypieczone.
Komentarze