REKLAMA

Greckie pierożki ze szpinakiem i serem feta

wyświetlono: 996 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pyszne pierożki z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Ciasto filo jest bardzo pracochłonne, ale możemy kupić gotowe ciasto, dzięki któremu zaoszczędzimy mnóstwo czasu.

opublikowany: 29.12.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 30 min

Składniki:

  • nadzienie:

    szpinak 200 g,

    cebula pół szt,

    ser feta 100 g,

    czosnek 2 ząbki,

    sól i pieprz do smaku,

    olej do smażenia,


    dodatkowo:

    ciasto filo 270 g,

    masło 120 g,
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następne podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy szpinak i smażymy do momentu aż odparuje wodę. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak ostygnie to dodajemy ser feta i dusimy wszystko razem widelcem, a następnie przyprawiamy farsz do smaku.

    Rozpuszczamy masło.

    Ciasto filo kroimy na paski, tak jak widać na obrazku. Każdą warstwę ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem. Najpierw bierzemy jedną warstwę ciasta, smarujemy masłem, następnie przyklejamy kolejną warstwę ciasta. Każdy pierożek zrobiłam z dwóch warstw ciasta filo. Na samej górze ciasta nakładamy łyżeczkę farszu. Składamy pod ukosem na trójkąt, a następnie powtarzamy tą czynność aż do końca paska. Każdy pierożek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 10 min, aż będą złociste. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: aga888 aga3

Makaron ze szpinakiem i serem feta

Szpinak, czyli zdrowie na talerzu. Szybki, tani i smaczny obiad.

kategoria: Dania główne opublikowany: 02.04.2020 | wyświetlono: 3735 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Skotka IMG_4402

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Wyraziste w smaku, takie jak lubię.

kategoria: Pierogi opublikowany: 20.11.2015 | wyświetlono: 12381 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE