Tiramisu z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Deser 2 w 1. Powstał jako kompromis - moim ulubionym deserem jest klasyczne tiramisu zaś mąż uwielbia masy śmietanowe z wiśniami z nalewki.

  • 50 min

Składniki:

  • 1. 2 paczki podłużnych biszkoptów (2*200 gr)
    2. 600 ml śmietany 30 %
    3. 25 dag serka mascarpone
    4. 4 łyżki cukru pudru
    5. 7 łyżek spirytusu.
    6. 1,5 szklanki mocnej kawy (przestudzonej)
    7. Mały słoik wiśni z nalewki.
    8. Kakao do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Parzę kawę; studzę ją. Następnie dodaję spirytus; mieszam. 2.Schłodzoną śmietanę ubijam; dodaję cukier puder, na końcu małymi porcjami serek mascarpone (na niskich obrotach miksera). Powstałą masę dzielę na 2. części (2/3 masy i 1/3).
    3. Wiśnie z nalewki odsączam na sitku. Następnie dodaję je do większej części masy; delikatnie mieszam.
    4. Kawę ze spirytusem przelewem do miseczki. Zanurzam w niej biszkopty (2-3 sekundy) i układam na dnie formy (u mnie 28 cm * 24 cm) jeden obok drugiego.
    5. Na biszkoptach rozprowadzam pół masy z wiśniami. Kolejno układam 2. część biszkoptów; na niej 2. część masy śmietanowo-serowej z wiśniami. Na masie układam ostatnią warstwę biszkoptów i pozostałą masę (bez dodatku wiśni)
    6.Całość chłodzę w lodówce; przed podaniem obficie posypuję kakao.

Porady

Tiramisu zawsze robię wieczorem i chłodzę przez noc. Dzięki temu jest już gotowe do porannej kawy. Do kawy można dolać też likier pozostały po odsączeniu wiśni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować