Tiramisu z wiśniami

4.5 (144 ocen)

  • 4 godz. 30 min

Deser jest świetnym pomysłem na słodkie zakończenie romantycznej kolacji i na pewno umili nie jedną chwilę spędzoną we dwoje.

  • 4 godz. 30 min

Składniki:

  • - 220 g mascarpone
    - 2 żółtka
    - 2 białka
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 3 łyżki likieru Amaretto
    - 100 ml mocnej kawy
    - 8 podłużnych biszkoptów
    - starta gorzka czekolada,
    - kakao,
    - 30 dag wiśni
    - 30 g cukru
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tiramisu z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wypestkowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Płyn po woli wlewamy do wiśni i szybko mieszamy. Całość należy zagotować i odstawić do przestudzenia. Zaparzamy mocną kawę, dodajemy 3 łyżki Amaretto i mieszamy.
  • 2. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru tak, aby uzyskać kogel-mogel. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na niskich obrotach.
  • 3. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę dodając pozostały cukier. Następnie delikatnie mieszamy je z masą serową.
  • 4. Biszkopty nasączamy kawą z likierem i układamy na spodzie pucharków. Wykładamy warstwę kremu, masę wiśniową, startą czekoladę. Kolejną warstwę wykonujemy w taki sam sposób. Na wierzch kładziemy pozostały krem. Dekorujemy wiśniami i kakao. Schładzamy w lodówce przez ok. 4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować