Tiramisu z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wypestkowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Płyn po woli wlewamy do wiśni i szybko mieszamy. Całość należy zagotować i odstawić do przestudzenia. Zaparzamy mocną kawę, dodajemy 3 łyżki Amaretto i mieszamy.
2.Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru tak, aby uzyskać kogel-mogel. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na niskich obrotach.
3.W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę dodając pozostały cukier. Następnie delikatnie mieszamy je z masą serową.
4.Biszkopty nasączamy kawą z likierem i układamy na spodzie pucharków. Wykładamy warstwę kremu, masę wiśniową, startą czekoladę. Kolejną warstwę wykonujemy w taki sam sposób. Na wierzch kładziemy pozostały krem. Dekorujemy wiśniami i kakao. Schładzamy w lodówce przez ok. 4 godziny.
Komentarze