• 60 min

Przepis spisałam z bardzo starej książki kucharskiej sąsiadki. Idealne było dopiero po kilku próbach.

  • 60 min

Składniki:

  • 1. 750 dag mąki
    2. 38 dag tłuszczu (1/2 margaryny ; 1/2 smalcu)
    3. 23 dag cukru pudru
    4. 3 żółtka
    5. 15 dag gęstej śmietany
    6. 1,5 kg jabłek (u mnie szara reneta)
    7. 15 dag cukru
    8. łyżeczka cynamonu
    9. bułka tarta
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Kruche ciasto Desery

Wiejska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Posiekać nożem mąkę, tłuszcz i cukier. Następnie połączyć z żółtkami i śmietaną; bardzo krótko zarobić. Oziębić ciasto lodówce.
    2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Rozgotować z odrobiną wody dodając cukier i cynamon.
    3. Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną cienko rozwałkować i włożyć do blachy; podpiec (około 25 minut, 180 stopni). Wyjąć, posypać bułką tartą i nałożyć masę z jabłek. Drugą część rozwałkować i przykryć nią jabłka. Piec około 35 minut w 180 stopni.
    4. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.

Porady

Ciasto na dużą formę. Pod koniec pieczenia można zmienić zapiec tylko górę ciasta. Szybko się zarumieni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować