Wiejska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Posiekać nożem mąkę, tłuszcz i cukier. Następnie połączyć z żółtkami i śmietaną; bardzo krótko zarobić. Oziębić ciasto lodówce.
2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Rozgotować z odrobiną wody dodając cukier i cynamon.
3. Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną cienko rozwałkować i włożyć do blachy; podpiec (około 25 minut, 180 stopni). Wyjąć, posypać bułką tartą i nałożyć masę z jabłek. Drugą część rozwałkować i przykryć nią jabłka. Piec około 35 minut w 180 stopni.
4. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Porady
Ciasto na dużą formę. Pod koniec pieczenia można zmienić zapiec tylko górę ciasta. Szybko się zarumieni.
Komentarze