Tiramisu z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zapraszam na nieco odmienioną wersję tego wspaniałego deseru.

  • 2 godz.

Składniki:

  • zestaw b
    a) składniki podstawowe z zestawu
    250 g serka ricotta
    20 g czekolady deserowej
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    b) składnik podstawowy dodatkowy
    1 całe jajko+ 2 żółtka
    c) składniki robocze
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1/2 szkl gorącej wody
    d) dekoracja
    świeża mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tiramisu z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko ubijamy razem z 1 łyżką cukru pudru na kogiel- mogiel. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy olejem i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 min w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Ostudzony biszkopt kroimy w kosteczkę. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy. Do miseczki przekładamy pokrojony biszkopt i zalewamy go ostudzoną kawą, mieszamy aż ciasto wchłonie płyn i odstawiamy. Żółtka ubijamy z cukrem na kogiel- mogiel i dodajemy ricottę, jeszcze chwilę ubijamy aż składniki dobrze sie połączą. Do pucharków (3-4 szt w zależności od wielkości) wkładamy po łyżce kawowych biszkoptów, na to kładziemy po 2 łyżki serka i posypujemy 1 łyżką startej czekolady. Na czekoladzie kładziemy kawowe biszkopty, 2 łyżki serka i 1 łyżkę startej czekolady. Przechowujemy w lodówce.Przed podaniem dekorujemy miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować