Deser tiramisu z whisky i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tiramisu po mojemu-delikatny, bardzo wilgotny deser- rozpływający sie w ustach jajeczny krem z mascarpone i smietaną przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą ekspresso i whisky -polecam

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g podłużnych biszkoptów
    4 średnie jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    600 g serka mascarpone
    około 100 g śmietanki kremówki
    1 szklanka kawy słodkiej ekspresso
    około 50 ml whisky
    starta mleczna czekolada
    kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Tiramisu

Deser tiramisu z whisky i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotować kawę ekspresso przestudzić, następnie dodaćdo niej whisky, wymieszać.
    2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch . Do żółtek stopniowo dodać serek mascarpone i ubitą śmietanę , delikatnie wymieszać.
    3.. Biszkopty kolejno maczać w kawie z whisky (ale bardzo krótko , dosłownie 2 sekundy ).
    Biszkopty układać koło siebie kolejno na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nastepnie rozrowadzic połowe masy , na masę zetrzec na tarce mleczna czekoladę , rozprowadzic biszkopty maczane w kawie z whisky i rozprowadzić pozostała warstwę kremu. .
    4. Ciasto schłodzic conajmniej kilka godzin , a najlepiej całą noc w lodówce.
    5. Przed podaniem na wierzch deseru przesiać przez sitko kakao.
    Smacznego

Porady

forma 25 na 20

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować