Tiramisu po mojemu-delikatny, bardzo wilgotny deser- rozpływający sie w ustach jajeczny krem z mascarpone i smietaną przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą ekspresso i whisky -polecam
35 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
250 g podłużnych biszkoptów
4 średnie jajka
1/2 szklanki cukru pudru
600 g serka mascarpone
około 100 g śmietanki kremówki
1 szklanka kawy słodkiej ekspresso
około 50 ml whisky
starta mleczna czekolada
kakao do oprószenia
Deser tiramisu z whisky i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotować kawę ekspresso przestudzić, następnie dodaćdo niej whisky, wymieszać.
2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch . Do żółtek stopniowo dodać serek mascarpone i ubitą śmietanę , delikatnie wymieszać.
3.. Biszkopty kolejno maczać w kawie z whisky (ale bardzo krótko , dosłownie 2 sekundy ).
Biszkopty układać koło siebie kolejno na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nastepnie rozrowadzic połowe masy , na masę zetrzec na tarce mleczna czekoladę , rozprowadzic biszkopty maczane w kawie z whisky i rozprowadzić pozostała warstwę kremu. .
4. Ciasto schłodzic conajmniej kilka godzin , a najlepiej całą noc w lodówce.
5. Przed podaniem na wierzch deseru przesiać przez sitko kakao.
Smacznego
Komentarze