Składniki na masę śmietanową:
500ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny - zamiast żelatyny możemy użyć 2 śmietan-fixów
pół szklanki wrzącej wody
1.1. Wykonanie biszkoptu.
Białka ubić z cukrem i nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Następnie cały czas stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 175 stopni C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
2.2. Przygotowanie masy budyniowej.
2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka i szybko mieszać, żeby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
Cukierki Michałki zmielić w melakserze lub drobno posiekać, wymieszać z kakao.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń, a następnie stopniowo dodawać rozdrobnione cukierki wymieszane z kakao cały czas ubijając (odłożyć ok. pół szklanki cukierków do dekoracji wierzchu).
3.3. Spód ciasta włożyć do formy, nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem, smarujemy dżemem a następnie rozsmarowujemy krem, przykrywamy drugą połową ciasta i ponownie nasączamy.
4.4. Przygotowanie masy śmietanowej.
Żelatynę zalewamy połową szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Miksujemy. Ubitą kremówkę wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i posypujemy odłożonymi, rozdrobnionymi cukierkami. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Komentarze