Michałek

  • wyświetlono: 712 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Idealne na każdą okazję. Świetnie wygląda i smakuje równie wspaniale. ;)

martusiaa009
  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki: (na formę o wy. 25x36 cm)
Biszkopt:
7 jajek
7 łyżek cukru
7 łyżek mąki
2-3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy + 1/3 szklanki likieru lub innego alkoholu

Składniki na masę budyniową:
700 ml mleka
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
250g masła
250 g cukierków Michałki
2 łyżki kakao

Składniki na masę śmietanową:
500ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny - zamiast żelatyny możemy użyć 2 śmietan-fixów
pół szklanki wrzącej wody

oraz:
1 słoiczek dżemu śliwkowego

Sposób przygotowania przepisu:

Michałek

  • 1. 1. Wykonanie biszkoptu.
    Białka ubić z cukrem i nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Następnie cały czas stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 175 stopni C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 2. 2. Przygotowanie masy budyniowej.
    2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka i szybko mieszać, żeby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
    Cukierki Michałki zmielić w melakserze lub drobno posiekać, wymieszać z kakao.
    Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń, a następnie stopniowo dodawać rozdrobnione cukierki wymieszane z kakao cały czas ubijając (odłożyć ok. pół szklanki cukierków do dekoracji wierzchu).
  • 3. 3. Spód ciasta włożyć do formy, nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem, smarujemy dżemem a następnie rozsmarowujemy krem, przykrywamy drugą połową ciasta i ponownie nasączamy.
  • 4. 4. Przygotowanie masy śmietanowej.
    Żelatynę zalewamy połową szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Miksujemy. Ubitą kremówkę wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i posypujemy odłożonymi, rozdrobnionymi cukierkami. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasta z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Biały Michałek Z Żelką Borówkową

Dodane przez: gotowanietoproste

Tort Biały Michałek Z Żelką Borówkową

Może nie jest to ósmy cud świata...

Góra lodowa

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto góra lodowa

Ciasto dla wielbicieli masy z mleka...

Malinowa chmurka.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto Malinowa chmurka z bezą

Orzeźwiające ciasto dla smakoszy...

Niezawodne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Dodane przez: BARB

Niezawodne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Ciasto marchewkowe z kremem jest...

Ciasto czekoladowe z kremem z mleka zsiadłego.

Dodane przez: pkrasinska

Ciasto czekoladowe z kremem z mleka zsiadłego.

Ciasto jest tak pyszne ,że nie...

Szybkie ciasto czekoladowe XXL

Dodane przez: MonikaW

Szybkie ciasto czekoladowe XXL

Proste, szybkie, tanie ciasto czekoladowe.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE