Michałek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne na każdą okazję. Świetnie wygląda i smakuje równie wspaniale. ;)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: (na formę o wy. 25x36 cm)
    Biszkopt:
    7 jajek
    7 łyżek cukru
    7 łyżek mąki
    2-3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy + 1/3 szklanki likieru lub innego alkoholu

    Składniki na masę budyniową:
    700 ml mleka
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    250g masła
    250 g cukierków Michałki
    2 łyżki kakao

    Składniki na masę śmietanową:
    500ml śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny - zamiast żelatyny możemy użyć 2 śmietan-fixów
    pół szklanki wrzącej wody

    oraz:
    1 słoiczek dżemu śliwkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Michałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wykonanie biszkoptu.
    Białka ubić z cukrem i nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Następnie cały czas stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 175 stopni C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 2. 2. Przygotowanie masy budyniowej.
    2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka i szybko mieszać, żeby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
    Cukierki Michałki zmielić w melakserze lub drobno posiekać, wymieszać z kakao.
    Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń, a następnie stopniowo dodawać rozdrobnione cukierki wymieszane z kakao cały czas ubijając (odłożyć ok. pół szklanki cukierków do dekoracji wierzchu).
  • 3. 3. Spód ciasta włożyć do formy, nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem, smarujemy dżemem a następnie rozsmarowujemy krem, przykrywamy drugą połową ciasta i ponownie nasączamy.
  • 4. 4. Przygotowanie masy śmietanowej.
    Żelatynę zalewamy połową szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Miksujemy. Ubitą kremówkę wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i posypujemy odłożonymi, rozdrobnionymi cukierkami. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować