Tiramisu

  • wyświetlono: 948 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Tiramisu to klasyczny deser wywodzący się z Włoch. Składa się z biszkoptów nasączonych kawą expresso oraz likierem Amaretto i przełożonych serkiem mascarpone z dodatkiem jajek i cukru.

tycjanowa
  • 240min

Składniki

250 g serka mascarpone
3 duże jajka
300 g biszkoptów Savoiardi
3 łyżki cukru
3/4 szkl. mocnej kawy
50 ml likieru Amaretto
kakao do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Tiramisu

  • 1. Żółtka ucieramy razem z cukrem na jednolity jasny krem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników.
  • 2. Białka ubijamy na gęstą pianę i delikatnie łączymy z masą serową.
  • 3. Biszkopty układamy w dwóch rzędach w blaszce o wym. 25cm x 25 cm. Nasączamy je kawą wymieszaną z likierem.
  • 4. Na nasączone biszkopty wykładamy połowę kremy, wyrównujemy. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów i nasączamy je kawą.
  • 5. Na kolejną warstwę wykładamy pozostałą cześć kremy, wyrównujemy i odkładamy do schłodzenia na ok. 2-3 godz.
  • 6. Przed podaniem tiramisu posypujemy kakao lub wiórkami czekolady.

Porady

Krem do przełożenia biszkoptów możemy wykonać bez białek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiataCiastotiramisudeser tiramisuprzepis na tiramisu

Komentarze

Podobne przepisy

Tiramisu

Dodane przez: Ola1984

Tiramisu

Boski, rozpływający się w ustach...

Tiramisu

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Tiramisu

Delikatny krem przełożony biszkoptami...

image-0fv7x3d

Dodane przez: nieopodal

Tiramisu

Tiramisu to tradycyjny Włoski deser....

tiramisu

Dodane przez: marysiaz

Tiramisu

Delikatne, kremowe tiramisu piesci...

Tiramisu

Dodane przez: Mała_Mi

Tiramisu

Banalnie proste wykonanie nieziemskiego...

tiramisu

Dodane przez: ekspert45

tiramisu

Najlepsze ciacho jakie kiedykolwiek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE