Tilapia na purée z selera z sosem jabłkowym

0 (0 ocen)

Przypadkowo znaleziony przepis Leona Knapskog restauratora z Norwegii zainspirował mnie,choć nie do końca uwierzyłam,jeśli chodzi o różnorodność smaków.Okazał się jednak niebywale zaskakujący.

Składniki:

  • Składniki:
    400 g filetu z tilapii
    pieprz cytrynowy
    sól morska
    oliwa
    Purée:
    300 g selera
    500 g ziemniaków
    1-2 łyżki masła
    sól
    Sos jabłkowy:
    175 ml soku jabłkowego jednodniowego
    1 twarde jabłko
    1 łyżka soku z cytryny
    około 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    pieprz cytrynowy
    Salsa z ogórków:
    300 g ogórków kwaszonych
    1 cebula
    4-5 kawałków papryki konserwowej czerwonej i żółtej
    1-2 łyżki zalewy z papryki konserwowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tilapia na purée z selera z sosem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Ryba:
    Rybę z każdej strony delikatnie solimy i oprószamy pieprzem cytrynowym.Smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanej oliwie.
  • 2. Purée:
    Selera obieramy,kroimy w większą kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.Ziemniaki obieramy,kroimy na mniejsze kawałki i również gotujemy w osolonej wodzie.Selera i ziemniaki odcedzamy,dodajemy masło i ubijamy na purée .Doprawiamy solą jeśli zachodzi taka potrzeba.Masa musi być idealnie gładka.
  • 3. Sos jabłkowy:
    Jabłko obieramy,wycinamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.Do garnka wlewamy sok jabłkowy.Pamiętajmy,że najlepiej użyć soku naturalnego,jednodniowego.Soki w kartonach są zbyt słodkie.Dodajemy pokrojone jabłko,sok z cytryny i gotujemy wszystko razem około 2 minut na wolnym ogniu.Następnie dodajemy po troszeczku mąkę ziemniaczaną,cały czas mieszając sos.Sos nie może być bardzo gęsty.Pamiętajmy,że gdy wystygnie i tak zgęstnieje odrobinę.Dlatego dobrze jest sos przygotować wcześniej.Jeśli będzie zbyt gęsty,możemy dodać odrobinę soku jabłkowego.
  • 4. Salsa z ogórków:
    Ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę.Odciskamy je z nadmiaru soku.Dodajemy drobno posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę konserwową.Papryki nie może być zbyt dużo.Wszystko mieszamy dodając do smaku troszkę zalewy z papryki i pieprz kolorowy.
  • 5. Inspiracja:Leon Knapskog
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować