Przypadkowo znaleziony przepis Leona Knapskog restauratora z Norwegii zainspirował mnie,choć nie do końca uwierzyłam,jeśli chodzi o różnorodność smaków.Okazał się jednak niebywale zaskakujący.
Składniki:
Składniki:
400 g filetu z tilapii
pieprz cytrynowy
sól morska
oliwa
Purée:
300 g selera
500 g ziemniaków
1-2 łyżki masła
sól
Sos jabłkowy:
175 ml soku jabłkowego jednodniowego
1 twarde jabłko
1 łyżka soku z cytryny
około 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
pieprz cytrynowy
Salsa z ogórków:
300 g ogórków kwaszonych
1 cebula
4-5 kawałków papryki konserwowej czerwonej i żółtej
1-2 łyżki zalewy z papryki konserwowej
Tilapia na purée z selera z sosem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Ryba:
Rybę z każdej strony delikatnie solimy i oprószamy pieprzem cytrynowym.Smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanej oliwie.
2.Purée:
Selera obieramy,kroimy w większą kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.Ziemniaki obieramy,kroimy na mniejsze kawałki i również gotujemy w osolonej wodzie.Selera i ziemniaki odcedzamy,dodajemy masło i ubijamy na purée .Doprawiamy solą jeśli zachodzi taka potrzeba.Masa musi być idealnie gładka.
3.Sos jabłkowy:
Jabłko obieramy,wycinamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.Do garnka wlewamy sok jabłkowy.Pamiętajmy,że najlepiej użyć soku naturalnego,jednodniowego.Soki w kartonach są zbyt słodkie.Dodajemy pokrojone jabłko,sok z cytryny i gotujemy wszystko razem około 2 minut na wolnym ogniu.Następnie dodajemy po troszeczku mąkę ziemniaczaną,cały czas mieszając sos.Sos nie może być bardzo gęsty.Pamiętajmy,że gdy wystygnie i tak zgęstnieje odrobinę.Dlatego dobrze jest sos przygotować wcześniej.Jeśli będzie zbyt gęsty,możemy dodać odrobinę soku jabłkowego.
4.Salsa z ogórków:
Ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę.Odciskamy je z nadmiaru soku.Dodajemy drobno posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę konserwową.Papryki nie może być zbyt dużo.Wszystko mieszamy dodając do smaku troszkę zalewy z papryki i pieprz kolorowy.
Komentarze