Tęczowa pisanka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Tęczowa pisanka to dobry sposób na oryginalną pisankę dal tych którzy nie umieją malować woskiem a potrafią robić galaretki ;)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - galaretka szafirowa: 1 opakowanie
    - galaretka pomarańczowa: 1 opakowanie
    - galaretka porzeczkowa: 1 opakowanie
    - galaretka cytrynowa: 1 opakowanie
    - galaretka agrestowa: 1 opakowanie
    - niesłodzone mleko skondensowane: 1 puszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tęczowa pisanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tęczowa pisanka 1. Na początek przygotować musimy sobie odpowiednią formę do wylewania galaretek w moim wypadku były to pucharki do lodów.
  • Tęczowa pisanka 2. Po złożeniu wyglądają tak jak na zdjęciu tworząc kształt jajka.
  • 3. Rozpuszczamy pierwszą galaretkę szafirową w 450 ml wody. Dzielimy ja na dwie części i do jednej dolewamy ok kieliszek mleka skondensowanego , do uzyskania odpowiedniego koloru. Szklistą galaretkę wylewamy na dno pucharków ( musimy sobie ocenić ile jej wlać żeby wszystkie galaretki sie nam zmieściły). Odstawiamy do zastygnięcia , a te z mlekiem stawiamy w ciepłym miejscu by za szybko nie stężała i wylewamy gdy poprzednia stężeje.
  • 4. Tak postępujemy kolejno z resztą galaretek.
  • Wykluł się kurczaczek 5. Przed wyjęciem jajko musi dobrze zastygnąć całe więc niech postoi w lodówce ok 2 h co najmniej. Wyjmujemy zamaczając naczynie na ok 2 sekundy w gorącej wodzie. Nakładamy jedna połówkę na drugą tworząc kształt jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować