Tęczowa pisanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek przygotować musimy sobie odpowiednią formę do wylewania galaretek w moim wypadku były to pucharki do lodów.
2.Po złożeniu wyglądają tak jak na zdjęciu tworząc kształt jajka.
3.Rozpuszczamy pierwszą galaretkę szafirową w 450 ml wody. Dzielimy ja na dwie części i do jednej dolewamy ok kieliszek mleka skondensowanego , do uzyskania odpowiedniego koloru. Szklistą galaretkę wylewamy na dno pucharków ( musimy sobie ocenić ile jej wlać żeby wszystkie galaretki sie nam zmieściły). Odstawiamy do zastygnięcia , a te z mlekiem stawiamy w ciepłym miejscu by za szybko nie stężała i wylewamy gdy poprzednia stężeje.
4.Tak postępujemy kolejno z resztą galaretek.
5.Przed wyjęciem jajko musi dobrze zastygnąć całe więc niech postoi w lodówce ok 2 h co najmniej. Wyjmujemy zamaczając naczynie na ok 2 sekundy w gorącej wodzie. Nakładamy jedna połówkę na drugą tworząc kształt jajka.
Komentarze