Faworki (mąka żytnia)

4.5 (172 ocen)

Po prostu faworki z serduszkiem :)

Składniki:

  • 100g mąki żytniej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
    2 łyżki śmietany 18%
    2 żółtka
    szczypta soli
    olej rzepakowy o smażenia
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki (mąka żytnia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i śmietaną. Robimy lekkie zagłębienie po środku i wbijamy jajka. Dodajemy sól i zagniatamy wszystko na elastyczne ciasto.
  • 2. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy 30 minut. Po tym czasie wysypujemy stolnicę lub blat mąką i rozwałkowujemy na nim schłodzone ciasto na grubość kilku milimetrów.
    Okrągłą foremką wycinamy kształty faworków, następnie po środku każdego koła wycinamy mniejszą foremką serca.
  • 3. W garnku rozgrzewamy olej (ilość oleju - tyle aby ciastka mogły swobodnie pływać, nie dotykając dna garnka). Gdy olej będzie gorący wrzucamy faworki. Smażymy je z obydwu stron na złoto-brązowo.
    Usmażone ciastka wyciągamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu,
  • 4. Ostudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Podczas wyrabiania ciasta możemy dodać do niego niewielka ilość spirytusu/octu (ok. niepełnej łyżeczki na 100g maki). Dzięki temu ciasto będzie bardziej kruche, a także wchłonie mniej tłuszczu podczas smażenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować