Faworki (mąka żytnia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i śmietaną. Robimy lekkie zagłębienie po środku i wbijamy jajka. Dodajemy sól i zagniatamy wszystko na elastyczne ciasto.
2.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy 30 minut. Po tym czasie wysypujemy stolnicę lub blat mąką i rozwałkowujemy na nim schłodzone ciasto na grubość kilku milimetrów.
Okrągłą foremką wycinamy kształty faworków, następnie po środku każdego koła wycinamy mniejszą foremką serca.
3.W garnku rozgrzewamy olej (ilość oleju - tyle aby ciastka mogły swobodnie pływać, nie dotykając dna garnka). Gdy olej będzie gorący wrzucamy faworki. Smażymy je z obydwu stron na złoto-brązowo.
Usmażone ciastka wyciągamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu,
4.Ostudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Podczas wyrabiania ciasta możemy dodać do niego niewielka ilość spirytusu/octu (ok. niepełnej łyżeczki na 100g maki). Dzięki temu ciasto będzie bardziej kruche, a także wchłonie mniej tłuszczu podczas smażenia.
Komentarze