małe na trzy kęsy tarteletki z pysznym kremem i truskawkami. Z przepisu wychodzi ok 10 sztuk możemy też upiec jedną dużą tartę. bardzo spodobało mi się smarowanie dna tarteletek czekoladą by ciasto nie namiękło od kremu
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto:
200g maki pszennej
1 jajko
100g masła
2 łyżki cukru
pol laski wanilii
dodatkowo kilka kostek białej czekolady do wysmarowania dna tarteletek
krem:
60 g kremówki
100 g cukru
3 listki żelatyny 6g namoczone uprzednio w zimnej wodzie
500 g mascarpone
ziarenka z połowy laski wanilii
Tarteletki z truskawakmi i z mascarpone -philippe andrieu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tarteletek. Pieczemy ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200st. Odstawiamy do przestygnięcia. Ja gorące wysmarowałam białą czekoladą, ale można też czekoladę roztopić i potem kiedy przestygną posmarować
2.krem: kremówkę zagotowujemy z cukrem, dodajemy odsączoną żelatynę. Intensywnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone dokładnie mieszamy w misce widelcem i dodajemy przestudzona kremówkę oraz ziarenka wanilii. Mieszamy krem i schładzamy go 20 minut w zamrażalniku.
3.Tarteletki napełniamy kremem; na wierzchu układamy truskawki i ozdabiamy miętą.
Komentarze