tarteletki z truskawakmi i z mascarpone -Philippe Andrieu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

małe na trzy kęsy tarteletki z pysznym kremem i truskawkami. Z przepisu wychodzi ok 10 sztuk możemy też upiec jedną dużą tartę. bardzo spodobało mi się smarowanie dna tarteletek czekoladą by ciasto nie namiękło od kremu

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    200g maki pszennej
    1 jajko
    100g masła
    2 łyżki cukru
    pol laski wanilii
    dodatkowo kilka kostek białej czekolady do wysmarowania dna tarteletek

    krem:
    60 g kremówki
    100 g cukru
    3 listki żelatyny 6g namoczone uprzednio w zimnej wodzie
    500 g mascarpone
    ziarenka z połowy laski wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarteletki z truskawakmi i z mascarpone -philippe andrieu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tarteletek. Pieczemy ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200st. Odstawiamy do przestygnięcia. Ja gorące wysmarowałam białą czekoladą, ale można też czekoladę roztopić i potem kiedy przestygną posmarować
  • 2. krem: kremówkę zagotowujemy z cukrem, dodajemy odsączoną żelatynę. Intensywnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone dokładnie mieszamy w misce widelcem i dodajemy przestudzona kremówkę oraz ziarenka wanilii. Mieszamy krem i schładzamy go 20 minut w zamrażalniku.
  • 3. Tarteletki napełniamy kremem; na wierzchu układamy truskawki i ozdabiamy miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować