Eleganckie danie o intensywnym smaku, które przygotujesz zaledwie z kilku składników. Sprawdzi się nie tylko na imprezie, ale również jako szybki obiad.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- ryż (1 woreczek): 100 gramów
- Jajko (jedno duże lub 2 małe): 1 sztuka
- ser cheddar: 100 gramów
- boczek surowy wędzony: 3 plastry
- tymianek suszony: 2 łyżeczki
- sól, pieprz: 1 szczypta
- tymianek świeży (do dekoracji): 1 łyżeczka
KARMELIZOWANA CEBULA:
- czerwona cebula: 3 sztuki
- brązowy cukier: 2 łyżeczki
- olej: 2 łyżki
Tarteletki ryżowe z karmelizowaną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu, lekko ostudź. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
2.W misce wmieszaj dokładnie ryż, ser, podsmażony boczek i jajko, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
3.Karmelizowana cebula. Cebulę przekrój na pół, a następnie pokrój cienko w plastry. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę na małym ogniu, gdy zacznie się robić szklista, dodaj cukier. Duś dalej bardzo powoli, w sumie około 20- 25 minut.
4.Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni. Farsz nakładaj do małych foremek do tarteletek, lub do jednej dużej o średnicy 25cm (foremki wysmaruj wcześniej masłem). Zapiekaj około 15 minut, aż na wierzchu powstanie delikatna skorupka. Dodaj na wierzch karmelizowaną cebulę i zapiekaj jeszcze około 5 minut. Podawaj udekorowane listkami tymianku. Smacznego!
Komentarze