Tarteletki ryżowe z karmelizowaną cebulą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Eleganckie danie o intensywnym smaku, które przygotujesz zaledwie z kilku składników. Sprawdzi się nie tylko na imprezie, ale również jako szybki obiad.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż (1 woreczek): 100 gramów
    - Jajko (jedno duże lub 2 małe): 1 sztuka
    - ser cheddar: 100 gramów
    - boczek surowy wędzony: 3 plastry
    - tymianek suszony: 2 łyżeczki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - tymianek świeży (do dekoracji): 1 łyżeczka
    KARMELIZOWANA CEBULA:
    - czerwona cebula: 3 sztuki
    - brązowy cukier: 2 łyżeczki
    - olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tarteletki ryżowe z karmelizowaną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu, lekko ostudź. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
  • 2. W misce wmieszaj dokładnie ryż, ser, podsmażony boczek i jajko, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  • 3. Karmelizowana cebula. Cebulę przekrój na pół, a następnie pokrój cienko w plastry. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę na małym ogniu, gdy zacznie się robić szklista, dodaj cukier. Duś dalej bardzo powoli, w sumie około 20- 25 minut.
  • 4. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni. Farsz nakładaj do małych foremek do tarteletek, lub do jednej dużej o średnicy 25cm (foremki wysmaruj wcześniej masłem). Zapiekaj około 15 minut, aż na wierzchu powstanie delikatna skorupka. Dodaj na wierzch karmelizowaną cebulę i zapiekaj jeszcze około 5 minut. Podawaj udekorowane listkami tymianku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować