Pieczona szynka z karmelizowaną cebulą

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Pieczona szynka to znakomity obiad.Dodatek lekko słodkawej cebuli świetnie współgra z kruchym mięsem.

  • 5 godz.

Składniki:


  • 1,5 kg szynki
    2 opakowania przyprawy do grilla
    1/2 szklanki oleju rzepakowego

    Karmelizowana cebula:
    4 sztuki czerwonych cebul
    2 łyżki cukru
    1/4 szklanki octu balsamicznego
    1/4 szklanki wody
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona szynka z karmelizowaną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Szynkę kroimy w plastry o grubości około 1cm.Przyprawę mieszamy z olejem i nacieramy mięso.Odstawiamy na 2 godziny do lodówki a jeśli mamy więcej czasu to na całą noc.Cebulę kroimy w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę.Po chwili dodajemy masło i smażymy cebulę aż zmięknie.Dodajemy cukier i podsmażamy aż się rozpuści.Dolewamy wodę i ocet,smażymy aż płyn odparuje.Doprawiamy solą i pieprzem.Mięso wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i ustawiamy temperaturę 180 stopni.Pieczemy mięso około 1,5 godziny.Po godzinie pieczenia dodajemy karmelizowaną cebulę.Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować