Tartaletki z kremem jaglano-kokosowym pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tartaletki z pysznym kremem ze zmielonej kaszy jaglanej. Na górze kwaśne i piękne czerwone porzeczki, posypane aromatyczną kokosową kruszonką.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 18 tartaletek o średnicy 12cm
    Ciasto:
    500g mąki
    150g cukru pudru
    200g zimnego masła
    2 jajka
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem jaglano - kokosowy:
    120g kaszy jaglanej
    2,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki śmietanki 30%
    4 łyżki cukru
    4 łyżki kokosu
    1 łyżka cukru waniliowego

    Kruszonka:
    30g mąki pszennej
    40g mąki krupczatki
    40g cukru
    50g margaryny
    3łyżki kokosu

    Dodatkowo:
    Ok. 300g czerwonej porzeczki – może być mrożona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tartaletki Desery

Tartaletki z kremem jaglano-kokosowym pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek, uprzednio posmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Na cieście rozsmarować krem jaglany, wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do zrumienienia.
  • 2. Krem jaglano - kokosowy: Kaszę zmielić na mąkę np. w młynku do kawy. Mleko, śmietankę cały czas mieszając, zagotować z cukrami, kokosem i kaszą. Od momentu zawrzenia mleka gotować jeszcze ok. 2 minut, tak aby masa lekko zgęstniała. Przykryć folią aluminiową i ostudzić.
  • 3. Kruszonka: Wszystkie składniki połączyć ze sobą do powstania grudek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Kasza jaglana Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować