Tartaletki kakaowe z kremem, orzechami i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę, kakao przesiej przez sitko. Dodaj szmalec, margarynę, cukier i posiekaj całość dokładnie nożem. Następnie dodaj jajko i zagnieć całość. Rozwałkuj ciasto dość cienko, wykrawaj kółka i wylepiaj nimi foremki na tartaletki wysmarowane wcześniej olejem i wysypane bułką tartą. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni (aż zaczną lekko odchodzić od brzegów foremek).
2.Masa: 1 szklankę mleka podgrzej. Resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej do gotującego się mleka. Gotuj chwilę, aż do zgęstnienia i ostudź. Miękkie masło utrzyj dodając porcjami małymi budyń i spirytus. Wsyp na końcu cukier puder do smaku i zmiksuj ponownie. Masę przełóż do szprycy cukierniczej i udekoruj ozdobnie wierzch tartaletek. Wyłóż na wierzch też orzechy i owoce. Schłodź w lodówce co najmniej przez godzinę.
Komentarze