Tarta ze świeżymi malinami

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Łatwa w przygotowaniu tarta ze świeżymi mlinamii.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    160 g mąki pszennej
    30 g kakao
    60 g cukru pudru
    szczypta soli
    100 g zimnego masła
    1 jajko
    Wierzch ciasta:
    500 ml śmietanki 36%
    2 śmietan fix
    2 łyżki cukru pudru
    300 g malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta ze świeżymi malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść ciasto. Zawinąć i schłodzić w lodówce przez 15 minut.
    2. Następnie rozwałkować ciasto i rozłożyć na wysmarowanej masłem formie do tarty o średnicy 25 cm oraz ponakłuwać widelcem.
    3. Na wierzchu należy położyć papier do pieczenia i obciążyć fasolą lub ryżem.
    4. Piec przez 15 minut w temperaturze 190ºC , a następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec przez kolejne 15 minut.
    5. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan fixsami, następnie dodać cukier puder i wymieszać.
    6. Na wystudzone ciasto wykładamy ubitą śmietanę i układamy świeże maliny.
    7. Schłodzić i ewentualnie możemy posypać cukrem pudrem lub kakao.

Porady

Należy szybko zgnieść ciasto, aby nie było twarde oraz możemy używać kilku rodzajów owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować