PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskimhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/77/tarta-z-warzywami-i-feta-na-ciescie-francuskim.jpeg54833365http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tarta-z-warzywami-i-feta-na-ciescie-francuskim
ciasto francuskie 1 opakowanie
natka pietruszki 1 sztuka
marchew 1 sztuka
cukinia 1/2 sztuki
por 1/2 sztuki
papryka 1/2 sztuki
dymki ze szczypiorkiem 3 sztuki
ser feta 1/2 opakowanie
olej kokosowy 1 łyżka
tymianek 1/2 łyżeczki
słodka papryka1 łyżeczka
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
ząbki czosnku 2 sztuki
śmietana 18-procentowa 150 mililitrów
jajka 3 sztuki
pieprz czarny
sól
Sposób przygotowania przepisu:
Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim
1.
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki, cukinię w cienkie ćwierćplasterki, a paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić wszystkie warzywa, posypać przyprawami, wymieszać i dusić kilka minut, do momentu, aż trochę zmiękną. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić jeszcze 3 minuty.
Formę do tarty wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem. Obciążyć spód i piec przez 10 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Na podpieczony spód nałożyć warzywa. Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkami i połową szczypiorku. Polać warzywa. Wierzch posypać pokruszonym serem feta.
Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe danie posypać resztą szczypiorku.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze