Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim

4.5 (155 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Smaczna i prosta w przygotowaniu tarta z warzyw i sera feta.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto francuskie 1 opakowanie
    natka pietruszki 1 sztuka
    marchew 1 sztuka
    cukinia 1/2 sztuki
    por 1/2 sztuki
    papryka 1/2 sztuki
    dymki ze szczypiorkiem 3 sztuki
    ser feta 1/2 opakowanie
    olej kokosowy 1 łyżka
    tymianek 1/2 łyżeczki
    słodka papryka1 łyżeczka
    zioła prowansalskie 1 łyżeczka
    ząbki czosnku 2 sztuki
    śmietana 18-procentowa 150 mililitrów
    jajka 3 sztuki
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki, cukinię w cienkie ćwierćplasterki, a paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
    W rondlu rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić wszystkie warzywa, posypać przyprawami, wymieszać i dusić kilka minut, do momentu, aż trochę zmiękną. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić jeszcze 3 minuty.
    Formę do tarty wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem. Obciążyć spód i piec przez 10 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180 stopni.
    Na podpieczony spód nałożyć warzywa. Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkami i połową szczypiorku. Polać warzywa. Wierzch posypać pokruszonym serem feta.
    Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe danie posypać resztą szczypiorku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Feta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować