Tarta z szarymi renetami do góry nogami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przesiać mąkę pszenną z mąką kukurydzianą, szczyptą soli i cukrem pudrem. Wkroić 100 g masła i zagnieść ciasto tak, by powstała jednolita, gładka masa. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki. Na patelni połączyć cukier, resztę masła i cynamon. Podgrzewać 3 minuty, ciągle mieszając, aż cukier nabierze konsystencji gęstego syropu. Syrop przelać do formy na tartę, po czym ułożyć z wierzchu jabłka obrane i pokrojone w plasterki. Rozwałkować ciasto na kształt koła nieco większego od formy, przykryć nim jabłka, wciskając brzegi ciasta między owoce a ścianki formy. Piec, aż ciasto będzie rumiane i chrupiące ( 35 - 40 minut ) . Odstawić na 10 minut do ostygnięcia, następnie przykryć talerzem i odwrócić, wykładając tartę z formy.
Komentarze