Tarta z szarymi renetami do góry nogami

0 (0 ocen)

Ma niebanalny smak i wygląd

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej, łyżeczka mąki kukurydzianej, szczypta soli, łyżka cukru pudru, 150 g miękkiego masła, 50 g brązowego cukru, szczypta cynamonu, 2 jabłka ( szara reneta )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z szarymi renetami do góry nogami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przesiać mąkę pszenną z mąką kukurydzianą, szczyptą soli i cukrem pudrem. Wkroić 100 g masła i zagnieść ciasto tak, by powstała jednolita, gładka masa. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki. Na patelni połączyć cukier, resztę masła i cynamon. Podgrzewać 3 minuty, ciągle mieszając, aż cukier nabierze konsystencji gęstego syropu. Syrop przelać do formy na tartę, po czym ułożyć z wierzchu jabłka obrane i pokrojone w plasterki. Rozwałkować ciasto na kształt koła nieco większego od formy, przykryć nim jabłka, wciskając brzegi ciasta między owoce a ścianki formy. Piec, aż ciasto będzie rumiane i chrupiące ( 35 - 40 minut ) . Odstawić na 10 minut do ostygnięcia, następnie przykryć talerzem i odwrócić, wykładając tartę z formy.

Porady

średnica formy na tartę wynosi około 21 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować