Tarta z musem jabłkowym i chrupiącą bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy 26-28 cm ( z resztek ciasta wyciąć ozdobne kółeczka), podpiec w 180 st. C aż do zezłocenia (aby ciasto nie wybrzuszało się należy położyć na nim krążek pergaminu i wysypać np. groch lub ryż, piec z obciążeniem ok.15 minut, potem je usunąć i dopiec do złotego koloru).
2.Na podpieczone ciasto wysypane bułką tartą wyłożyć mus jabłkowy, a na to pianę ubitą na sztywno ze szklanką cukru (pianę ubijać bardzo powoli sypiąc cukier po łyżce). Na pianę ułożyć wycięte ozdoby z ciasta.
3.Ciasto z pianą piec jeszcze godzinę w 150 st. C. Podawać na ciepło z lodami.
Porady
Zamiast musu jabłkowego można użyć ok. 1,5 kg pokrojonych w plasterki jabłek.
Komentarze