Tarta z musem jabłkowym i chrupiącą bezą

4.44 (178 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto jest pyszne i bardzo tanie

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Kruche ciasto
    30 dag mąki
    20 dag masła
    10 dag cukru pudru
    szczypta soli
    żółtko

    1 litrowy słoik musu jabłkowego
    łyżka bułki tartej

    piana
    3 białka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.44 (178 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z musem jabłkowym i chrupiącą bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta jabłkowa z bezą 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy 26-28 cm ( z resztek ciasta wyciąć ozdobne kółeczka), podpiec w 180 st. C aż do zezłocenia (aby ciasto nie wybrzuszało się należy położyć na nim krążek pergaminu i wysypać np. groch lub ryż, piec z obciążeniem ok.15 minut, potem je usunąć i dopiec do złotego koloru).
  • 2. Na podpieczone ciasto wysypane bułką tartą wyłożyć mus jabłkowy, a na to pianę ubitą na sztywno ze szklanką cukru (pianę ubijać bardzo powoli sypiąc cukier po łyżce). Na pianę ułożyć wycięte ozdoby z ciasta.
  • 3. Ciasto z pianą piec jeszcze godzinę w 150 st. C. Podawać na ciepło z lodami.

Porady

Zamiast musu jabłkowego można użyć ok. 1,5 kg pokrojonych w plasterki jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować