Tarta z morelami i migdałami

0 (0 ocen)

Tarta która rozpływa się w ustach, pyszne morele i delikatny śmietankowy krem.

Składniki:

  • Kruche ciasto
    30 dkg mąki pszennej
    20 dkg masła
    10 dkg cukru
    1 żółtko
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    sól szczypta
    Masa serowo śmietanowa
    200 ml kremówki
    2 szt serek homogenizowany waniliowy( u mnie Danio 160 g)
    20 dkg cukru
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    2 łyżki soku z cytryny
    4 szt jajka
    morele
    borówki amerykańskie
    50 g płatki migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z morelami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z morelami i migdałami 1. Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry,śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną i wysypaną mąką formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 10-15 min. Wyjąć i przestudzić.
  • Tarta z morelami i migdałami 2. Masa serowo śmietanowa: śmietanę, serki homogenizowane, cukier, skórka i sok z cytryny energicznie wymieszać. Jajka roztrzepać w garnuszku dodać do masy i ponownie energicznie wymieszać.
  • Tarta z morelami i migdałami 3. Masę wylać na podpieczony letni spód, ułożyć połówki moreli. Do środka każdej moreli dodać po 3 borówki oraz rozsypać klika borówek na masę. Ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego na 170 st i piec około 50 min. 15 min przed końcem górę tarty posypać płatkami migdałów. Przed podaniem udekorować startą skórką z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować