Tarta z krówkami

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna tarta idealna na przyjęcie.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    - 0,5 szklanki cukru pudru

    -1 szklanka mąki tortowej

    - 1 jajko

    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 12,5 dag margaryny

    Masa:

    - 20 dag krówek

    - 4 łyżki mleka

    Dodatkowo:

    - 5 sztuk krówek

    - 5 dag czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Krówki

Tarta z krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę dajemy do miski.
  • 2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
  • 3. Formę do pieczenia tarty smarujemy lekko margaryną i posypujemy bułką tartą.
  • 4. Ciasto wałkujemy oraz wylepiamy nim formę do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem
  • 5. Tartę pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach.
  • 6. Z kolei przygotowujemy masę: mleko wlewamy do garnka, zagotowujemy je. Wrzucamy do mleka krówki i gotujemy aż się rozpuszczą. Cały czas musimy mieszać.
  • 7. Jeszcze ciepłą masę przelewamy do tarty.
  • 8. Na wierzch tarty układamy pokruszone krówki. Dodatkowo rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dekorujemy nią tartę.
  • 9. Tarta jest już gotowa. Smacznego!

Porady

Z przepisu wychodzi dwie tarty o średnicy około 18cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować